Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ην. Βασίλειο: Μειώθηκαν 10% τα κέρδη των έξι μεγάλων εταιρειών ενέργειας το 2017

Ην. Βασίλειο: Μειώθηκαν 10% τα κέρδη των έξι μεγάλων εταιρειών ενέργειας το 2017

Έχασαν πελάτες από τους μικρότερους ανταγωνιστές τους

Τα κέρδη από την προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στις μεγάλες 6 εταιρείες ενέργειας της Βρετανίας μειώθηκαν κατά 10% πέρυσι καθώς έχασαν τους πελάτες τους από μικρότερους ανταγωνιστές σύμφωνα με έκθεση της ρυθμιστικής αρχής την Πέμπτη 11/10/2018 .
Τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας της Βρετανίας υπόκεινται σε πολιτικό έλεγχο, με τον Ofgem να επιβάλει χρονικά ανώτατο όριο τιμών για το χειμώνα, ύστερα από μια κυβερνητική υπόσχεση να αντιμετωπίσει τις  υψηλές τιμές.
Οι μεγάλοι προμηθευτές ενέργειας της Βρετανίας αντιμετωπίζουν επίσης τον ανταγωνισμό από περισσότερες από 60 μικρότερες εταιρείες, οι οποίες συχνά προσφέρουν φθηνότερες τιμές.
Ο Ofgem δήλωσε ότι το μερίδιο αγοράς των ανταγωνιστικών εταιρειών αυξήθηκε σε 25% τον Ιούνιο του 2018, από 20% το προηγούμενο έτος και από μόλις 1% περίπου πριν από έξι χρόνια.
Οι χαμηλότεροι αριθμοί πελατών οδήγησαν τα συνολικά έσοδα στις μεγάλες έξι εταιρείες να μειωθούν κατά 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε 22 δισεκατομμύρια λίρες το 2017, ανέφερε ο Ofgem στην ετήσια έκθεση για την κατάσταση της αγοράς.
Τα συνολικά κέρδη προ φόρων και τόκων των έξι επιχειρήσεων, μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2014, κατά 10% στα 900 εκατ. λίρες το 2017, σύμφωνα με την έκθεση.
Τα περιθώρια κέρδους από την παροχή ενέργειας στις έξι μεγάλες εταιρείες - η British Gas της Centrica, η SSE, η Scottish Power της Iberdrola, η npowerτης Innogy, η E.ON και η EDF Energy - διέφεραν σημαντικά.
Η British Gas και η SSE πραγματοποίησαν τα υψηλότερα περιθώρια, σε 8% και 7%αντίστοιχα, ενώ η npower είχε το χαμηλότερο στο -5%.
Τα περιθώρια της E.ON ήταν στο 5%, της Scottish Power στο 0,5%, ενώ η EDF Energy σημείωσε για πρώτη φορά από το 2009 θετικό περιθώριο 0,9%, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο Ofgem επεσήμανε ότι η μεγάλη διαφορά στα περιθώρια πιθανότατα οφείλεται στο διαφορετικό λειτουργικό κόστος και στο βαθμό στον οποίο μεταφέρθηκαν τα έξοδα στους πελάτες.
Οι «μεγάλοι έξι» θα είναι σύντομα τα πέντε, αφού η Βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού  έδωσε αυτή την εβδομάδα το πράσινο φως για συγχώνευση μεταξύ SSE και npower.
Οι εταιρείες σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους το αργότερο, δήλωσαν νωρίτερα φέτος



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης