Διεθνή

Η Ταϊλάνδη μπλόκαρε την πώληση μονάδας της Engie στην PTT - Στα 4 δισ. ευρώ ανερχόταν το deal

Η Ταϊλάνδη μπλόκαρε την πώληση μονάδας της Engie στην PTT - Στα 4 δισ. ευρώ ανερχόταν το deal

Η ρυθμιστική αρχή της χώρας ανέφερε ότι η εξαγορά θα οδηγούσε σε μονοπώλιο -  Η Engie  είχε συμφωνήσει να πουλήσει  την Glow τον Ιούνιο

Η ρυθμιστική αρχή της Ταϊλάνδης μπλόκαρε την προσφορά της PTT Pcl για την εξαγορά της επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Glow Energy από την γαλλική Engie  η οποία ανερχόταν στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, η μεγαλύτερη επενδυτική συμφωνία της χώρας φέτος.
"Η εξαγορά θα είχε οδηγήσει σε μονοπώλιο σε ορισμένες βιομηχανικές περιοχές και ως εκ τούτου θεωρείται ότι περιορίζει τον ανταγωνισμό", ανέφερε η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας της Ταϊλάνδης σε ανακοίνωσή της  την Πέμπτη 11/10/2018.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Korn Chatikavanijυ υπέβαλε επιστολή στον Πρωθυπουργό Prayuth Chan-ocha τον Σεπτέμβριο ζητώντας από την ERC να διερευνήσει τη συμφωνία.
Η PTT, προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην οποία η κυβέρνηση κατέχει ποσοστό 51%, δήλωσε τον Ιούνιο ότι είχε συμφωνήσει να αγοράσει το 69% της Glow από τη Engie μέσω της μονάδας, Global Power Synergy Company Pcl.
Για την Engie, η πώληση του μεριδίου Glow θα έχει ολοκληρώσει ένα διετές σχέδιο για την πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 15 δισ. Ευρώ και την επανεπένδυση αυτών των εσόδων από τον άνθρακα σε τομείς όπως η ανανεώσιμη ενέργεια, τα ηλεκτρικά δίκτυα και ενεργειακές υπηρεσίες.
Η Engie ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής της Ταϊλάνδης και ότι η προσπάθειά της να μειώσει το χρέος παραμένει.
"Έχουμε και άλλες επιλογές για να πουλήσουμε το μερίδιό μας στο Glow", ανέφερε η εταιρεία.

Εξαιρουμένης της Glow - η οποία έχει 1 gigawatt άνθρακα και 2 GW φυσικού αερίου - η Engie εξακολουθεί να έχει 7 GW άνθρακα με την ικανότητα καύσης.
Η Glow εκμεταλλεύεται 10 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο βιομηχανικό συγκρότημα Map Ta Phut στην ανατολική Ταϊλάνδη, το οποίο φιλοξενεί τα διυλιστήρια πετρελαίου όπως η θυγατρική PTT Global Chemical.
Η περιοχή αποτελεί μέρος του σχεδίου ανατολικού οικονομικού διαδρόμου της κυβέρνησης ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση των επενδύσεων σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.
Η εξαγορά θα επέκτεινε την ικανότητα του GPSC στα 4.835 megawatts, καθιστώντας τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μετά την κρατική Ratchaburi Electricity Holding Pcl.
Η ΡΤΤ, που ιδιωτικοποιήθηκε το 2001, συχνά επικρίνεται από μη κυβερνητικές ομάδες επειδή δεν είναι αρκετά διαφανής στις επιχειρηματικές της πρακτικές.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης