Διεθνή

Η Chevron αποχωρεί από τη Νορβηγία - Μεταβιβάζει το τελευταίο μερίδιο σε άδεια εξερεύνησης

Η Chevron αποχωρεί από τη Νορβηγία - Μεταβιβάζει το τελευταίο μερίδιο σε άδεια εξερεύνησης

Η Chevron επιδιώκει επίσης να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία στη βρετανική Βόρεια Θάλασσα προκειμένου να επικεντρωθεί στην αυξανόμενη παραγωγή πετρελαιοφόρων σχιστολιθικών πετρωμάτων στην Αμερική καθώς και στο τεράστιο πεδίο Tengiz στο Καζακστάν

Η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου Chevron θα γίνει ο πρώτος σημαντικός παράγοντας πετρελαίου που αποχωρεί από τη νορβηγική υφαλοκρηπίδα (NCS), καθώς μεταβιβάζει το τελευταίο της μερίδιο σε άδεια εξερεύνησης, σύμφωνα με κυβερνητική επιστολή.
Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, όπως η Exxon Mobil, η BP και η Shell, έχουν μειώσει την παρουσία τους στη Νορβηγία με την πώληση ή τη συγχώνευση των περιουσιακών τους στοιχείων στην ώριμη περιοχή, προκειμένου να επικεντρωθούν σε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης αλλού.
Η Chevron επιδιώκει επίσης να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία στη βρετανική Βόρεια Θάλασσα προκειμένου να επικεντρωθεί στην αυξανόμενη παραγωγή πετρελαιοφόρων σχιστολιθικών πετρωμάτων στην Αμερική καθώς και στο τεράστιο πεδίο Tengiz στο Καζακστάν.
Σύμφωνα με επιστολή του νορβηγικού υπουργείου πετρελαίου και ενέργειας προς την Chevron  στις 28ης Σεπτεμβρίου και παραληφθείσα η Chevron συμφώνησε να μεταβιβάσει το 20% της συμμετοχής της σε άδεια εξερεύνησης στην Αρκτική, ονομαζόμενη PL859, στη ΝΝΟ της Νορβηγίας σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.
Η απόφαση σημαίνει ότι η "Chevron Norway κλείνει τις δραστηριότητές της στη Νορβηγία και αφήνει μόνιμα το NCS", σημείωνε το υπουργείο.
Εκπρόσωπος της Chevron επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η εταιρεία έφτασε σε συμφωνία με την DNO τον Ιούλιο, αλλά δεν αποκάλυψε την αξία της.
"Η συναλλαγή υπόκειται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εγκρίσεις και αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες για να κλείσει", ανέφερε.
Το υπουργείο δήλωσε ότι συμφώνησε για τη μεταβίβαση του ποσοστού, με την προϋπόθεση ότι οι εγγυήσεις της Chevron θα καλύψουν το μερίδιό του στο κόστος παροπλισμού στο Draugen, ένα πετρελαϊκό πεδίο που βρίσκεται σήμερα στην παραγωγή.
Η Chevron πούλησε το μερίδιό της 7,56% στο πεδίο του Draugen στη VNG της Αυστρίας το 2014.
Η νορβηγική Equinor, ο φορέας εκμετάλλευσης PL859, πραγματοποίησε μια μικρή, μη εμπορική ανακάλυψη αερίου το 2017, αλλά ανέβαλε τα σχέδια για την εξόρυξη ενός δεύτερου κοιτάσματος πετρελαίου που επιτρέπεται από την άδεια μέχρι το 2019.
Η BP δεν κατέχει πλέον άμεσες συμμετοχές στα νορβηγικά πεδία, αλλά κατέχει το 30% της νορβηγικής  Aker BP, η οποία εκμεταλλεύεται πολλούς τομείς παραγωγής και άδειες εξερεύνησης.
Η Equinor δήλωσε την 1η Οκτωβρίου ότι είχε συμφωνήσει να εξαγοράσει το 40% της Chevron στην περιοχή Rosebank στα νησιά Shetland


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης