Τελευταία Νέα
Διεθνή

Turcas Petrol: Σημαντική η παρουσία του Ισραήλ στην Παγκόσμια Σύνοδο Ενέργειας

Turcas Petrol: Σημαντική η παρουσία του Ισραήλ στην Παγκόσμια Σύνοδο Ενέργειας
Ο CEO της εταιρείας υποστήριξε, ότι μόλις επανέλθει η ειρήνη στο Ιράκ και τη Συρία, η ενέργεια θα διαδραματίσει κρίσιμο και δεσμευτικό ρόλο για την διατήρησή της.
Άκρως επιτυχημένη χαρακτήρισε την διοργάνωση της Παγκόσμιας Συνόδου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη ο διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας Turcas Petrol, Erdal Aksoy, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία του Ισραήλ.
Ο Aksoy μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είπε ότι «θα είμασταν ευχαριστημένοι, αν συμμετείχαν περισσότερες δυτικές χώρες, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες», ωστόσο υπογράμμισε ότι ήταν «σημαντική η παρουσία περιφερειακών μας εταίρων και ιδιαιτέρως του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Yuval Steinitz».
Υποστήριξε μάλιστα, αναφερόμενος στις τεταμένες σχέσεις Άγκυρας –Τελ Αβίβ από τον Μάιο του 2010, ότι η παρουσία του Steinitz «έστειλε το μήνυμα στον κόσμο, ότι προβλήματα που θεωρούταν ατέρμονα, τώρα έχουν τελειώσει».
Μάλιστα, οι υπουργοί ενέργειας των δύο χωρών είχαν συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη και συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για ένα σχέδιο, που θα επιτρέψει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ισραηλινή ΑΟΖ μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη.
«Είναι πολύ καλό να βρεθούμε σε αυτό το σημείο με το Ισραήλ» δήλωσε ο Aksoy και υποστήριξε ότι «στο παρελθόν τα ενεργειακά θέματα ήταν ίσως οι λόγοι για πόλεμο, αλλά σήμερα είναι ένα θέμα για την ειρήνη».
Σύμφωνα με τον Aksoy, η συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι πολύ σημαντική και για την περιφερειακή ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Υποστήριξε δε, ότι μόλις επανέλθει η ειρήνη στο Ιράκ και τη Συρία, η ενέργεια θα διαδραματίσει κρίσιμο και δεσμευτικό ρόλο για την διατήρησή της.
Τόνισε ακόμη, πως πιστεύει, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες συναντήσεις με την Ισραηλινή κυβέρνηση.
Ο δε συνεργάτης της εταιρείας συμβούλων Corintco, Mehmet Akif Isik, το συνέδριο ήταν επιτυχές τόσο για την παρουσία του Ισραηλινού υπουργού, όσο και των Προέδρων της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Βενεζουέλας, αλλά και του τουρκοκύπριου ηγέτη.
Σημείωσε δε ως ιδιαίτερα σημαντικές τις συναντήσεις των Erdogan – Putin, που συνοδεύθηκε από την υπογραφή για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream και των υπουργών Ενέργειας της Τουρκίας και του Ισραήλ.
Υπογράμμισε δε, ότι χάρη στο συνέδριο αναδείχθηκε ο ζωτικός ρόλος της Τουρκίας ως εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης