Διεθνή

Επανέναρξη των εξαγωγών φυσικού αερίου προς τη Ρωσία επιδιώκει το Τουρκμενιστάν

Επανέναρξη των εξαγωγών φυσικού αερίου προς τη Ρωσία επιδιώκει το Τουρκμενιστάν

Στάση αναμονής διατηρεί η Gazprom

Το Τουρκμενιστάν ανακοίνωσε την Τρίτη 9/10/2018 ότι συζητούσε για επανέναρξη των εξαγωγών φυσικού αερίου στη Ρωσία το επόμενο έτος, αλλά η ρωσική Gazprom δεν επιβεβαίωσε τη δήλωση.
Η απόφαση της Ρωσίας, όταν ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν, να σταματήσει τις αγορές το 2016, σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής της, πυροδότησε μια νομισματική κρίση στην χώρα της Κεντρικής Ασίας, η οικονομία της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές ενέργειας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Alexei Miller επισκέφθηκε το Ashgabat την Τρίτη στο πλαίσιο ρωσικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας και συναντήθηκε με τον  πρόεδρο του Τουρκμενιστάν Kurbanguly Berdymukhamedov.
Το Τουρκμενικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TDH ανέφερε ότι οι πλευρές συζήτησαν "το ζήτημα της επανέναρξης του εφοδιασμού φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου 2019".
"Οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Gazprom και των εταίρων του Τουρκμενιστάν και συγκεκριμένες συμφωνίες θα επιτευχθούν στο εγγύς μέλλον", ανέφερε το TDH χωρίς να υπάρχουν δηλώσεις σε καμία από τις δύο πλευρές.
Ωστόσο, η Gazprom δημοσίευσε μόνο μια σύντομη ανακοίνωση  σχετικά με την ίδια σύσκεψη, χωρίς να αναφέρει εάν μια συμφωνία ήταν κοντά.
"Η συνάντηση εξέτασε τις προοπτικές συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκμενιστάν στον τομέα του φυσικού αερίου", ανέφερε.
Το νόμισμα του Τουρκμενιστάν manat διαπραγματεύεται σε λιγότερο από το ένα πέμπτο της επίσημης αξίας του έναντι του δολαρίου στη μαύρη αγορά, η οποία έχει αναπτυχθεί λόγω περιορισμών στις συναλλαγές.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης