Διεθνή

Η Νορβηγία αυξάνει τις δαπάνες για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά στα ρωσικά σύνορα

Η Νορβηγία αυξάνει τις δαπάνες για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά στα ρωσικά σύνορα

 Η κυβέρνηση πρότεινε να διαθέσει επιπλέον 6,04 εκατ. δολάρια για τη διεξαγωγή μιας 3D έρευνας πάνω σε μια μεγάλη γεωγραφική δομή που διασχίζει τα σύνορα με τη Ρωσία

Η Νορβηγία σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη βόρεια Θάλασσα του Μπάρεντς κοντά στα σύνορά της με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2019 που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 8/10/2018.
Η κυβέρνηση πρότεινε να διαθέσει επιπλέον 50 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (6,04 εκατομμύρια δολάρια) για τη διεξαγωγή μιας 3D έρευνας πάνω σε μια μεγάλη γεωγραφική δομή που διασχίζει τα σύνορα με τη Ρωσία.
"Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την καλή διαχείριση των πόρων όσο και για τη διασφάλιση των εθνικών οικονομικών συμφερόντων", ανέφερε  σε δήλωσή του ο υπουργός πετρελαίου και ενέργειας της Νορβηγίας κ. Kjell-Boerge Freiberg.
Το υπουργείο πετρελαίου και ενέργειας της χώρας δήλωσε ότι βρίσκεται σε μια περιοχή που δεν έχει ακόμη ανοίξει για την εξερεύνηση και την ανάπτυξη του πετρελαίου.
Πηγή του Reuters, ανέφερε ότι οι περιοχές που ήθελαν να εξετάσουνι προσεκτικά οι κυβερνήσεις ήταν απέναντι από τα εξερευνητικά μπλοκ που ανατέθηκαν από τη Ρωσία.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας, Rosneft, εκμεταλλεύεται τρία μπλοκ που συνορεύουν με τη Νορβηγία, σύμφωνα με πληροφορίες στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
Η κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών της Νορβηγίας Equinor, (πρώην Statoil,) είχε σχέδια να συνεργασθεί με τη Rosneft σε ένα από τα μπλοκ, γνωστό ως Perseyevsky.
Ωστόσο, οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, έχουν τερματίσει τέτοια σχέδια.
Το Όσλο και η Μόσχα πραγματοποίησαν συμφωνία το 2010 για να τερματίσουν μια διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορά τους, η οποία περιελάμβανε την  έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Νορβηγία φοβάται ότι οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για το Svalbard, το οποίο ανήκει στη Νορβηγία, αλλά έχει καταστεί σημαντικό λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Αρκτικής.
Η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου δήλωσε πέρυσι ότι η περιοχή που συνορεύει με τη Ρωσία νοτιοανατολικά του αρχιπελάγους της Αρκτικής Svalbard, η οποία δεν έχει ακόμη ανοίξει για εξερεύνηση, θα μπορούσε να έχει 8,6 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.
Η Διεύθυνση, η οποία διεξήγαγε προηγουμένως μελέτες 2D σε διάσπαρτα ρηχά πηγάδια για τη συλλογή δειγμάτων ιζήματος, δήλωσε ότι υπήρχαν μερικές μεγάλες κατασκευές που διασχίζουν τα σύνορα με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Sentralbanken High.
Οι σεισμικές έρευνες 3D παρέχουν μια τρισδιάστατη και πιο λεπτομερή εικόνα της υπόγειας επιφάνειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης