Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλά για 3 χρόνια

Η Ρωσία εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλά για 3 χρόνια
Η Μόσχα ήδη σχεδιάζει τον προϋπολογισμό της για τα επόμενα 3 χρόνια με βάση τις χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού   
Ένα σχέδιο προϋπολογισμού για τα επόμενα 3 χρόνια παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση της Ρωσίας, με βάση το σενάριο ότι το πετρέλαιο θα πωλείται περίπου στα 40 δολ. ανά βαρέλι, τιμή κατά 10 δολ. χαμηλότερη σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΟΠΕΚ για ένα πάγωμα παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να ανακάμψουν οι ενεργειακές τιμές, η εν λόγω κίνηση μαρτυράει ότι η κυβέρνηση Putin επιθυμεί να είναι προετοιμασμένος σε περίπτωση που μία τέτοια εξέλιξη τελικά δεν πραγματοποιηθεί.
Παράλληλα, η εν λόγω κίνηση δείχνει ότι η Μόσχα πήρε ένα πολύ σημαντικό και επίπονο μάθημα από τα λάθη του παρελθόντος.
Συγκεκριμένα, το 2015, η κυβέρνηση της χώρας είχε βασίσει τον προϋπολογισμό της πάνω σε μία μέση τιμή του πετρελαίου στα 100 δολ. ανά βαρέλι, με την ενεργειακή κρίση που παρουσιάστηκε να την αναγκάζει εν τέλει να προβεί σε τεράστιες μειώσεις των δαπανών της.
Μία τέτοια εξέλιξη επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των ρώσων πολιτών, οι οποίοι είδαν μία σημαντική πτώση στους μισθούς τους, με ορισμένους εξ' αυτών να κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, φαινόμενο αρκετά σπάνιο για τη χώρα.
Σε ότι αφορά το 2016, η χώρα είχε προσαρμόσει τον προϋπολογισμό της στα 50 δολ. ανά βαρέλι, τιμή αυξημένη κατά 10 δολ. σε σχέση με τη μέση τιμή του μαύρου χρυσού τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει και πάλι τα σχέδιά της.
Ωστόσο, η εν λόγω εξέλιξη, σε συνδυασμό και με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες που υιοθετεί η χώρα, οδηγεί σε αύξηση του δανεισμού της, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να ανέρχεται στο 3,7% του ΑΕΠ της χώρας, με τον πρωθυπουργός Dimitry Medvedev να δηλώνει ότι η Ρωσία δε μπορεί να συνεχίσει κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Πλέον, η ανάγκη της Ρωσίας να βάλει τα οικονομικά της σε τάξη είναι πιο μεγάλη από ποτέ, καθώς τα κεφαλαιακά αποθέματα της χώρας μειώνονται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ τα νέα της σχέδια καταδεικνύουν την επιθυμία της γίνει ακόμα λιγότερο εξαρτημένη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Παρόλαυτα, το γεγονός ότι η Ρωσία "βλέπει" τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν χαμηλά, δημιουργεί ακόμα περισσότερα σύννεφα πάνω από το σενάριο του να συναινέσει σε ένα πάγωμα παραγωγής πετρελαίου με τις χώρες του ΟΠΕΚ, ώστε να τονωθούν οι ενεργειακές τιμές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης