Διεθνή

Οι προκλήσεις για τον νέο CEO της General Electric - Στο μικροσκόπιο η επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας - Γιατί απομακρύνθηκε ο Flannery

Οι προκλήσεις για τον νέο CEO της General Electric - Στο μικροσκόπιο η επιχείρηση  ηλεκτρικής ενέργειας - Γιατί απομακρύνθηκε ο Flannery

Στο τελευταίο τρίμηνο, τα έσοδα στον τομέα της ενέργειας μειώθηκαν κατά 19%, ενώ τα κέρδη περιορίσθηκαν κατά 58%. Οι παραγγελίες για νέο εξοπλισμό μειώθηκαν κατά 26% στα 7,4 δισ. δολάρια

Η απογοήτευση του General Electric με τον αργό ρυθμό της αλλαγής στην προβληματική βιομηχανική εταιρεία οδήγησε στην αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου John Flannery, αλλά τα προβλήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιχείρησής περιμένουν μια γρήγορη λύση.
Η GE ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αντικαταστήσει τον Flannery με τον πρώην CEO της Danaher Corporation Lawrence Culp. Το νέο διευθυντικό στέλεχος αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση της διεύθυνσης της GE μέσα σε μια περίοδο ασθενή ζήτησης για τον εξοπλισμό των εργοστασίων της.
Ο πυρήνας των προβλημάτων της εταιρείας είναι η αδυναμία της να προβλέψει μια κάμψη της ζήτησης για τις ανεμογεννήτριες, τον τιτάνιο μηχανισμό που τροφοδοτεί σταθμούς φυσικού αερίου και άνθρακα. Σύμφωνα με το CNBC η αποτυχία αυτή επέτρεψε στην GE να διαθέτει υπερβολική παραγωγική ικανότητα σε μια αγορά η οποία αναζωογονείται λόγω της ανερχόμενης ζήτησης για ανανεώσιμη ενέργεια.
Στο τελευταίο τρίμηνο, τα έσοδα στον τομέα της ενέργειας μειώθηκαν κατά 19%, ενώ τα κέρδη περιορίσθηκαν κατά 58%. Οι παραγγελίες για νέο εξοπλισμό μειώθηκαν κατά 26% στα 7,4 δισ. δολάρια.
Η GE δεν βλέπει σύντομα ενίσχυση της ζήτηση. Η αγορά αεριοστροβίλων θα φτάσει συνολικά σε  λιγότερο από 30 gigawatts φέτος και θα παραμείνει στάσιμη μέχρι το 2020, σύμφωνα με πρόβλεψη της GE. Πριν από δύο χρόνια, η αγορά αεριοστροβίλων ανερχόταν στα 48 gigawatts.
Υπό αυτό το πρίσμα, η GE αναμένει ότι οι πωλήσεις στροβίλων  το 2018 θα είναι περίπου το μισό από ό, τι πέρυσι. Για να αντιμετωπίσει την αδυναμία της μονάδας, μειώνει το κόστος, μειώνει το εργατικό δυναμικό της και μειώνει το αποτύπωμα της για να εξυπηρετήσει μια μικρότερη αγορά.
Η κυκλική ύφεση στην αγορά των στροβίλων και οι διαρθρωτικές και επιχειρησιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η GE Power δεν μπορούν να καθοριστούν γρήγορα ή εύκολα, ανέφερε ο αναλυτής της Cowen Gautam Khanna τη Δευτέρα. Ωστόσο, η τοποθέτηση του Culp θα μπορούσε τουλάχιστον να μειώσει τους φόβους των επενδυτών που οδήγησαν τη μετοχή να μειωθεί σχεδόν κατά 50% κατά το τελευταίο έτος.
"Η GE πρέπει να επαινεθεί για την επιλογή ενός αξιόπιστου και έμπειρου εκτός GE  στελέχους ως Πρόεδρο / Διευθύνοντα Σύμβουλο ο οποίος είναι πιθανό να διακρίνει πιο ειλικρινά και γρήγορα το πόσο κακά πράγματα μπορεί να είναι και τι πρέπει να γίνει γι 'αυτό", έγραψε. "Αυτό μπορεί να περιορίσει τον φαινομενικά αδιάκοπο φόβο του επενδυτή  για το «ποιο παπούτσι θα πέσει στη συνέχεια» στη GE."
Ο Joshua Aguilar, αναλυτής της Morningstar, δήλωσε ότι αναμένει από τον Culp να επιταχύνει τα σχέδια της GE να μειώσει το κόστος και να θέσει στο μικροσκόπιο στην επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία σήμερα διοικείται από τον παλαίμαχο της GE Russel Stokes.
Η GE περικόπτει περίπου 560 εκατ. δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του 2018, περισσότερο από το ήμισυ του στόχου της για 1 δισεκατομμύριο δολάρια, δήλωσαν στελέχη σε τηλεδιάσκεψη για δεύτερο τρίμηνο.
"Πρέπει να είναι προσεκτικοί", είπε ο Aguilar. "Εάν αρχίσουν να πουλάνε τα πράγματα πολύ γρήγορα, θα μοιάζει με "πώληση πυρκαγιάς"".
Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχει ασκήσει πιέσεις στις επιχειρήσεις αεριοστροβίλων της GE είναι απίθανο να χαλαρώσει σύντομα, ανέφερε ο Aguilar.Η μετοχή της GE αυξήθηκε κατά 13% μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας και λίγο πριν το κλείσιμο βρισκόταν στα 12,1 δολάρια με άνοδο 7,1%.

Η απομάκρυνση Flannery

Το διοικητικό συμβούλιο της General Electric απομάκρυνε τον John Flannery από τη θέση του Διευθύνοντα Σύμβουλο λόγω απογοήτευσης  σχετικά με το ρυθμό του σχεδίου αναδιάρθρωσης του για τον βιομηχανικό όμιλο, σύμφωνα με πηγές του CNBC.
"Το διοικητικό συμβούλιο δεν ήταν ικανοποιημένο από την εκτέλεση που πραγματοποιήθηκε κάτω από την ηγεσία του John Flannery," δήλωσε ο Andrew Ross Sorkin.
Η απογοήτευση μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της GE "σκλήρηνε τις τελευταίες εβδομάδες", ανέφερε ο Sorkin. Μέρος αυτής της απογοήτευσης ήταν "με την έλλειψη συγκεκριμένων αποφάσεων που έπρεπε να ληφθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα".
Η απομάκρυνση του Flannery "δεν προκλήθηκε από το ζήτημα των στροβίλων", που αποκαλύφθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά ήταν αντίδραση "στον αργό ρυθμό της αλλαγής", ανέφερε ο Sorkin.
 Η εταιρεία δήλωσε ότι είχε ανακαλύψει ένα πρόβλημα με την πιο πρόσφατη γραμμή φυσικού αερίου με ενέργεια από τουρμπίνες. Το διοικητικό συμβούλιο της συνεδρίασε την Τετάρτη για να συζητήσει πόσο διαδεδομένη ήταν η αποτυχία των στροβίλων, σύμφωνα με την The Wall Street Journal.
Ο Flannery αναμφισβήτητα διαβεβαίωσε ότι οι μηχανικοί της εταιρείας είχαν βρει λύση στο ελάττωμα, λέγοντας ότι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης υπερέβησαν την αποτυχία των στροβίλων.
Οι μετοχές της GE αυξήθηκαν κατά 13% μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης