Διεθνή

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την υπερθέρμανση του πλανήτη από τις εκπομπές CO2

tags :
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την υπερθέρμανση του πλανήτη από τις εκπομπές CO2

Η διοίκηση Trump σκοπεύει επίσης να αποδυναμώσει τα πρότυπα οικονομίας καυσίμων των οχημάτων που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά την εποχή του Ομπάμα, κίνηση που αντιμετωπίστηκε με νομικές προκλήσεις από κράτη όπως η Καλιφόρνια

Ο ισχυρισμός του προέδρου Donald Trump ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι "μια συνολική και πολύ δαπανηρή φάρσα" δεν κατάφερε να πείσει το αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών στη διοίκησή του.

Μια νέα έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Οδικής Κυκλοφορίας του DoT παρέχει μια εικόνα του αντίκτυπου των αυξανόμενων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα που φθάνει στην επιστημονική συναίνεση: ο κόσμος θα είναι θερμότερος κατά 3,5C κατά μέσο όρο μέχρι το 2100.

Η έκθεση ήταν έτοιμη να αξιολογήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αλλαγών στα πρότυπα οικονομίας καυσίμου των οχημάτων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει έντονη αύξηση της θερμοκρασίας, ανεξάρτητα από το ποια πρότυπα εφαρμόζονται.

Η μελέτη των 500 σελίδων από την NHTSA διαπιστώνει ότι οι χαλαρότεροι κανόνες οικονομίας καυσίμου των οχημάτων θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα - το ισοδύναμο της τοποθέτησης περισσότερων από 3 εκατ. επιπλέον οχημάτων στο δρόμο.

Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αντίκτυπος στις αυξήσεις των θερμοκρασιών και των επιπέδων της θάλασσας παγκοσμίως θα είναι "εξαιρετικά μικρός" σε σχέση με τα σενάρια για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι εκτιμήσεις της έκθεσης σχετικά με την κατάσταση του πλανήτη το 2100, οι οποίες είναι σύμφωνες με δημοσιευμένες επιστημονικές προβλέψεις και παρόμοιες με τις προβλέψεις που χρησιμοποίησε το ίδιο τμήμα κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Ομπάμα, περιλαμβάνουν αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 76 εκατοστά, καθώς και σημαντική οξίνιση των ωκεανών.

Πέρυσι οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσυρθεί από τη συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα που υπεγράφη στο Παρίσι και η EPA σχεδιάζει να επαναφέρει τους κανονισμούς για το μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου.

Η διοίκηση Trump σκοπεύει επίσης να αποδυναμώσει τα πρότυπα οικονομίας καυσίμων των οχημάτων που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά την εποχή του Ομπάμα, κίνηση που αντιμετωπίστηκε με νομικές προκλήσεις από κράτη όπως η Καλιφόρνια.

Κλείνοντας, υπογραμμίζεται και η σημαντική συμβολή του κόσμου στο εν λόγω δύσκολο εγχείρημα. Οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα θα σημειώσουν τριπλάσια αύξηση έως το 2100, αν δεν αναλάβει δράση ο κόσμος.

Τα πρώτα εξάμηνα των τελευταίων τεσσάρων ετών - 2015, 2016, 2017 και 2018 - αποτελούν τις τέσσερις πιο θερμές καταγεγραμμένες περιόδους Ιανουαρίου-Ιουνίου. Αυτό δείχνει την κλιμάκωση του φαινομένου και το πώς μια νέα εποχή δημιουργείται ως καθεστώς. «Όταν ένα ρεκόρ σπάσει μία φορά, είναι τρελό. Όταν ξανασυμβεί, είναι σύμπτωση. Όταν συμβαίνει τρεις φορές, είναι μια τάση, αλλά όταν συμβαίνει κάθε χρόνο, είναι ένα "κίνημα"», δήλωσε η Σάρα Γκριν, περιβαλλοντολόγος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Όπως δείχνουν οι χάρτες της NASA, αυτή η τάση συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, δείχνοντας πως ολόκληρο το παγκόσμιο κλίμα έχει διαταραχθεί από παγιδευμένη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, κυρίως διοξείδιο του άνθρακα.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης