Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: H εγγύηση σε κινεζικό δάνειο στην EPBiH μπορεί να συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση

ΕΕ: H εγγύηση σε κινεζικό δάνειο στην EPBiH μπορεί να συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση

Η εγγύηση καλύπτει το 85% της αξίας της σύμβασης που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο για τη μεγαλύτερη επένδυση στη μεταπολεμική ενεργειακή υποδομή της Βοσνίας

Η ενεργειακός αρχή της ΕΕ προέτρεψε  βουλγαρικό περιφερειακό κοινοβούλιο να μην εγκρίνει κυβερνητική εγγύηση για ένα δάνειο China Exim Bank που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει την ηλεκτρική ενέργεια EPBiH να προσθέσει μια νέα μονάδα  παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στην μονάδα Tuzla.
Η εγγύηση καλύπτει το 85% της συνολικής αξίας της σύμβασης που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο για τη μεγαλύτερη επένδυση στη μεταπολεμική ενεργειακή υποδομή της Βοσνίας. Οι μέτοχοι της EPBiH έδωσαν το πράσινο φως αυτό το μήνα, αλλά πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της αυτόνομης Βοσνιακής-Κροατικής Ομοσπονδίας.
Η Ενεργειακή Κοινότητα, ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε από την ΕΕ και οκτώ κράτη μέλη για την επέκταση της ενεργειακής πολιτικής της Ένωσης, επεσήμανε ότι η εγγύηση μπορεί να συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση και ότι η ψηφοφορία πρέπει να τεθεί σε αναμονή μέχρι να ερευνηθεί η υπόθεση.
"Η έγκριση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακρές και δαπανηρές διαδικασίες ανάκτησης. Εξάλλου, η Γραμματεία της (Ενεργειακής Κοινότητας) ενδέχεται να χρειαστεί να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ", δήλωσε ο επικεφαλής της Janez Kopac σε επιστολή προς τους νομοθέτες σύμφωνα με το Reuters.
Η κίνηση ακολουθεί καταγγελία περιβαλλοντικών ομάδων που αντιτίθενται στο σχέδιο. Κατηγορούν την κυβέρνηση της Βοσνιακής-Κροατικής Ομοσπονδίας ότι προσπάθησε να επιταχύνει τη συμφωνία μέσω του κοινοβουλίου πριν από τις εθνικές και περιφερειακές εκλογές στη Βοσνία στις 7 Οκτωβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης