Τελευταία Νέα
Διεθνή

Amin Nasser: H IPO της Aramco θα γίνει αλλά άγνωστο το πότε

tags :
Amin Nasser: H IPO της Aramco θα γίνει αλλά άγνωστο το πότε

Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης πετρελαϊκής του κόσμου ανέφερε πως «δεν γνωρίζει αν η IPO πραγματοποιηθεί έως το 2020»

Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ακύρωσης των σχεδίων της IPO (Initial Public Offering, αρχική δημόσια προσφορά) από τη Saudi Aramco είναι «αναληθή», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης πετρελαϊκής του κόσμου.
Ωστόσο, μιλώντας στο κανάλι CNBC, ο Amin Nasser ανέφερε πως «δεν γνωρίζει αν η IPO πραγματοποιηθεί έως το 2020».
«Δε μπορώ να μιλήσω για ημερομηνίες σε αυτό το επίπεδο», σχολίασε.
Τον περασμένο Αύγουστο, το Reuters μετέδιδε πως η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας προτίθεται να ακυρώσει την αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Arabian Oil Co, αποδεσμεύοντας και τους συμβούλους που είχαν αναλάβει τη διαδικασία.
Επίσης, τον ίδιο μήνα, και η Wall Street Journal ανέφερε σε δημοσίευμά της πως οι προετοιμασίες για την αρχική δημόσια προσφορά της Aramco έχουν συναντήσει αδιέξοδο, με κορυφαίες αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας να εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για αν πραγματοποιηθεί η είσοδος του ενεργειακού γίγαντα στις χρηματιστηριακές αγορές.
Τούτου λεχθέντος, να υπενθυμιστεί ότι, τον περασμένο Μάιο, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας (Khalid al-Falih) εκτίμησε πως η IPO της Aramco θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το 2019, επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, την καθυστέρηση από το αρχικό σχέδιο.
Τον περασμένο Μάρτιο, η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας αποφάσισε να μειώσει τις φιλοδοξίες της και τελικώς θα προχωρήσει -το 2019- σε IPO μόνο στο χρηματιστήριο της χώρας και όχι σε κάποια μεγάλη διεθνή αγορά, σύμφωνα με όσα απεκάλυπτε και πάλι τότε η Wall Street Journal.
Η απόφαση ελήφθη καθώς υπάρχουν ανησυχίες για ενδεχόμενα νομικά προβλήματα με την εισαγωγή σε κάποιο μεγάλο χρηματιστήριο.
Όπως έχουν τονίσει οι ειδικοί, ενδεχόμενη IPO της Saudi Aramco σε ένα μεγάλο χρηματιστήριο, όπως για παράδειγμα στο NYSE, θα οδηγούσε σε άντληση εσόδων που θα έφθαναν στα 100 δισεκ. δολάρια, ενώ θα είχε και τις… ευλογίες του Donald Trump.
Όμως, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman εκφράζει ανησυχίες για το νομικό ρίσκο εισαγωγής στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.
Η εισαγωγή μόνο στο Tadawul, όπως ονομάζεται το χρηματιστήριο της Σ. Αραβίας, θα έχει διπλό όφελος για την κυβέρνηση της χώρας.
Από τη μία πλευρά ο πρίγκιπας εκπληρώνει την υπόσχεσή του να εισάγει τον πετρελαϊκό όμιλο στο χρηματιστήριο και από την άλλη δεν διακινδυνεύει τη δημοσιοποίηση αρκετών στοιχείων που τον αφορούν, κάτι που θα απαιτούσαν οι ελεγκτικές αρχές των μεγάλων χρηματιστηρίων σε Ν. Υόρκη, Λονδίνο ή Χονγκ Κονγκ.
Την ίδια ώρα, η IPO που σχεδιάζει η Aramco, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων του κλάδου, με τις αναφορές ότι η συνολική αξία της κρατικής πετρελαϊκής της Σαουδικής Αραβίας αγγίζει τα 2 τρισ. δολάρια, να είναι ίσως τελικά υπερβολικές…
Σύμφωνα με όσα δήλωναν στο Bloomberg διευθύνοντες σύμβουλοι και οικονομικοί αναλυτές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποθέματα «μαύρου χρυσού», τα περιουσιακά στοιχεία, τη μελλοντική καταβολή φόρων κλπ, η αξία της Saudi Aramco, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής του κόσμου, είναι υποπολλαπλάσια!
Σημειώνεται ότι η Aramco αποτιμάται στα 2 τρισ. δολάρια, ενώ αποσκοπεί να προσφέρει στην IPO το 5%, ήτοι 100 δισ. δολάρια.
Η Wood Mackenzie υπολογίζει τη συνολική αξία της εταιρείας στα «μόλις» 400 δισ. δολάρια, ενώ ένας έτερος αναλυτής δήλωσε στο Bloomberg πως την υπολογίζει στα περίπου 500 δισ. δολάρια.

www.worldenergynews

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης