Διεθνή

Βουλγαρία: Η Inercom εκχωρεί περιουσιακά στοιχεία ηλιακής ενέργειας για να “σώσει” τη συμφωνία της CEZ

Βουλγαρία: Η Inercom εκχωρεί περιουσιακά στοιχεία ηλιακής ενέργειας για να “σώσει” τη συμφωνία της CEZ

Η ρυθμιστική αρχή μπλοκάρει τη συμφωνία λόγω της πιθανής δεσπόζουσας θέσης - Η Inercom εκχωρεί φωτοβολταϊκές επιχειρήσεις για να ξεπεράσει τα εμπόδια

Η βουλγαρική εταιρεία παραγωγής ενέργειας Inercom ανακοίνωσε ότι έχει εκποιήσει την επιχείρηση ηλιακής ενέργειας λόγω ρυθμιστικών διαφορών για την εξαγορά των βουλγαρικών  περιουσιακών στοιχείων της τσεχικής εταιρείας CEZ.
Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Βουλγαρίας δήλωσε τον Ιούλιο ότι η συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει την Inercom να εδραιώσει δεσπόζουσα θέση στη χώρα, βλάπτοντας τον ανταγωνισμό, καθώς η εταιρεία έχει ήδη αρκετά φωτοβολταϊκά (PV) έργα στη νότια Βουλγαρία.
"Πραγματοποιήθηκε αναδιάρθρωση στον όμιλο Inercom, με αποτέλεσμα οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς ηλεκτρικού ρεύματος να μην αποτελούν μέρος του χαρτοφυλακίου της", ανέφερε  η Inercom σε ανακοίνωση της την Παρασκευή 21/9/2018.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δήλωσε ότι χρειαζόταν χρόνο για να εξετάσει τη δήλωση της Inercom.
Τον Φεβρουάριο, η CEZ υπέγραψε σύμβαση πώλησης  διανομέα ηλεκτρικού ρεύματος που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερα από τρία εκατομμύρια Βούλγαρους, μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία  της Μαύρης Θάλασσας, στην Inercom για περίπου 320 εκατομμύρια ευρώ (375,49 εκατομμύρια δολάρια).
Η συμφωνία, ωστόσο, προκάλεσε ανησυχίες ότι τα στρατηγικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης περνούσαν στα χέρια των ιδιωτών για τα οποία λίγα ήταν γνωστά, και δημιούργησαν ανησυχίες για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας.
Με περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων, η μη γνωστή Inercom θα αποκτήσει μια επιχείρηση με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,08 δισεκατομμυρίων δολαρίων), η οποίο λειτουργεί το ένα τρίτο του ηλεκτρικού δικτύου της Βουλγαρίας.
Οι τιμές ενέργειας είναι πολιτικά ευαίσθητες στο φτωχότερο κράτος μέλος της ΕΕ. Μια άνοδος των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος το 2013 κατέστειλε την πρώτη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης