Διεθνή

Δάνειο ύψους 102 εκατ. δολ από την EBRD στην τουρκική Afken Holding

Δάνειο ύψους 102 εκατ. δολ από την EBRD στην τουρκική Afken Holding

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο επίκεντρο

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) θα παράσχει χρηματοδοτική δέσμη ύψους μέχρι 102 εκατομμυρίων δολαρίων για το βραχίονα ανανεώσιμης ενέργειας του τουρκικού ομίλου Akfen Holding, ανακοίνωσε σήμερα (11/9) η τράπεζα.

Τα κεφάλαια θα επενδυθούν στην κατασκευή τεσσάρων νέων αιολικών πάρκων και εννέα ηλιακών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με συνδυασμένη ισχύ 327 (MW), δήλωσε η ΕΤΑΑ.

«Η νέα χρηματοδότηση αποδεικνύει τη δέσμευση της ΕΤΑΑ για την τουρκική οικονομία και την εμπιστοσύνη στη θεμελιώδη δυναμική πίσω από τη σφαιρική στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημείωσε η τράπεζα.

Η Akfen Renewables, ή η Akfen Yenilenebilir Enerji, διαθέτει και εκμεταλλεύεται αιολικά, ηλιακά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Η ΕΤΑΑ και η Διεθνής Χρηματοδοτική Εταιρεία (IFC), ένας όμιλος ιδιωτικού τομέα της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι μετόχοι μειοψηφίας στην εταιρεία, με ποσοστό συμμετοχής 15,98%.

Η Akfen Renewables σχεδιάζει να επενδύσει σε τέσσερα νέα αιολικά πάρκα συνολικής χωρητικότητας 242 MW, τα οποία θα βρίσκονται στη βορειοδυτική επαρχία του Canakkale στο στενό Dardanelles και στη νοτιοδυτική επαρχία Denizli.

Η ΕΤΑΑ σημείωσε ότι ο οργανισμός αξιολόγησης Vigeo-Eiris αξιολογεί και πιστοποιεί τα αιολικά πάρκα σε ετήσια βάση λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διαχειριστικές τους επιδόσεις. "Μόλις λειτουργούν αναμένεται να εξοικονομήσουν περίπου 340.000 τόνους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ετησίως", υπογράμμισε η τράπεζα.

Η ΕΤΑΑ δανείζει μέχρι και 52 εκατομμύρια δολάρια για τις εννέα νέες ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε πέντε τοποθεσίες σε όλη την Τουρκία με συνολική ισχύ 85 MW.

 

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης