Διεθνή

Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα ξεπεράσει το πετρέλαιο το 2026, σύμφωνα με την DNV GL

Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα ξεπεράσει το πετρέλαιο το 2026, σύμφωνα με την DNV GL

Η έκθεση σημείωσε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθούν να πληρούν το 40% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας το 2050

Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας από φυσικό αέριο αναμένεται να υπερβεί τη ζήτηση πετρελαίου το 2026, σύμφωνα με μια έκθεση προοπτικής μετάβασης στην ενέργεια που δημοσιεύθηκε σήμερα (10/9).

«Αν και το μοντέλο μας δεν λαμβάνει υπόψη τη βραχυπρόθεσμη γεωπολιτική ή την τοπική ζήτηση για ενεργειακή ασφάλεια, βλέπουμε ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα ξεπεράσει το 2026 το πετρέλαιο, για να γίνει η κυρίαρχη πηγή ενέργειας» ανέφερε η έκθεση που δημοσίευσε η παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης της ποιότητας DNV GL .

"Αναμένουμε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί το 2023 και η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα κορυφωθεί το 2034", πρόσθεσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με τον DNV GL, η συνολική τελική ζήτηση ενέργειας - η συνολική ενέργεια που καταναλώνουν οι τελικοί χρήστες, όπως τα κτίρια, η βιομηχανία και οι μεταφορές, θα κορυφωθεί το 2035.

«Αυτό αντικατοπτρίζει την επιταχυνόμενη βελτίωση της παγκόσμιας ενεργειακής απόδοσης, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτροδότηση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος, στο οποίο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο», πρόσθεσε.

Η έκθεση, ωστόσο, σημείωσε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθούν να πληρούν το 40% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας το 2050, έναντι 53% σήμερα.

«Το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην ενέργεια, αλλά με σημαντική μείωση της ζήτησης, που θα οδηγήσει στην απορρόφηση μπαταριών ή υδρογονανθράκων από την κοινωνία και στην αύξηση της αποδοτικότητας των κινητήρων εσωτερικής καύσης», ανέφερε.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης