Διεθνή

Το Κατάρ θέλει επενδύσεις στη Γερμανία – Συνομιλίες με RWE και Uniper για το LNG

Το Κατάρ θέλει επενδύσεις στη Γερμανία – Συνομιλίες με RWE και Uniper για το LNG

Η Qatar Petroleum θα μπορούσε να επενδύσει στο γερμανικό τερματικό σταθμό LNG  λέει ο υπουργός ενέργειας

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ  εξέφρασε την υποστήριξη του για την πιθανή συνεργασία της Qatar Petroleum, του κορυφαίου προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, με γερμανικό τερματικό σταθμό LNG.
Ο Mohammed al-Sada δήλωσε στο Reuters ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις, αλλά θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για ειδικούς επενδυτικούς όρους, διότι αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του τερματικού σταθμού.
Την Τετάρτη, το Qatar Petroleum, είχε ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την γερμανική RWE  και τον ανταγωνίστριά της Uniper για συνεργασία σε ενδεχόμενο τερματικό σταθμό LNG.
"To Κατάρ ενδιαφέρεται", δήλωσε ο υπουργός στο Reuters πριν από μια διμερή επενδυτική διάσκεψη στο Βερολίνο την Πέμπτη, όπου θα μιλήσουν και η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο εμίρης του Κατάρ Tamim al-Thani.
"Σίγουρα θα πρέπει να είναι μια win-win κατάσταση. Και τα δύο μέρη πρέπει να επωφεληθούν από κάτι τέτοιο ", πρόσθεσε. "Αν η Γερμανία δώσει τη δική της πρόταση - αν μας προσκαλέσει - θα είμαστε ευτυχείς."
Ο Al-Sada δήλωσε ότι το Κατάρ ήταν επίσης πρόθυμο να εξαγάγει LNG στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, την αξιοπιστία των παραδόσεων του Κατάρ και ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γερμανία να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της.
Αλλά πρόσθεσε ότι το Κατάρ δεν θέλει να καταργήσει άλλους προμηθευτές, προσθέτοντας: «Θα υπάρξει χώρος για το αέριο όλων».
Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στην Ευρώπη, εγκατέλειψε, πριν από μερικά χρόνια, τα σχέδια  για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, με κύριους φορείς εκμετάλλευσης αντί να συμμετέχουν σε ξένα έργα, συμπεριλαμβανομένου του τερματικού σταθμού Gate του Ρότερνταμ.
Ωστόσο, οι συνομιλίες για ένα γερμανικό τερματικό σταθμό αναζωπυρώθηκαν καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες ροές LNG και αυξάνονται οι απαιτήσεις για καθαρότερα καύσιμα.
Μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την ολλανδική εταιρεία αερίου Gasunie, τη γερμανική εταιρία δεξαμενών αποθήκευσης Oiltanking και την ολλανδική εταιρία αποθήκευσης πετρελαίου και χημικών Vopak, προσπαθεί να ξεπαγώσει ένα τέτοιο έργο.
Μια απόφαση χρηματοδότησης από την κοινοπραξία, που ονομάστηκε German LNG Terminal, αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2019.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης