Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ExxonMobil επενδύει σε τερματικό σταθμό LNG στην Κίνα παρά τον εμπορικό πόλεμο

Η ExxonMobil επενδύει σε τερματικό σταθμό LNG στην Κίνα παρά τον εμπορικό πόλεμο

Η αμερικανική εταιρεία πρόκειται να κατασκευάσει και πετροχημική μονάδα


Προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή πετροχημικού συγκροτήματος και επένδυση σε τερματικό σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κίνα, υπέγραψε η ExxonMobil Corp σύμφωνα με ανακοίνωση της την Πέμπτη 6/9/2018.Πρόκειται για την τελευταία μεγάλη ξένη επένδυση στην μεγάλυτερη παγκόσμια αγορά χημικών προϊόντων.
Η συμφωνία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με την επαρχιακή κυβέρνηση του νότιου Γκουανγκντόνγκ περιλαμβάνει εργοστάσιο παραγωγής αιθυλενίου 1,2 εκατομμυρίων τόνων (tpy), δύο γραμμές παραγωγής πολυαιθυλενίου και δύο γραμμές πολυπροπυλενίου στην παράκτια πόλη Huizhou.
Η Exxon συμφώνησε επίσης να συμμετάσχει σε ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Huizhou και την παροχή LNG σε αυτό, ανέφερε η ανακοίνωση χωρίς όμως να δοθούν λεπτομέρειες σχετικά με την ικανότητα του έργου ή του χρονοδιαγράμματος.
Η Κίνα επιτρέπει μεγαλύτερη πρόσβαση από μεγάλες εταιρείες και τοπικούς ανεξάρτητους στην μαζική αγορά χημικών ουσιών για την τροφοδοσία πλαστικών, επικαλύψεων και συγκολλητικών ουσιών στους ταχέως αναπτυσσόμενους καταναλωτικούς ηλεκτρονικούς κλάδους και την αυτοκινητοβιομηχανία.
Η Exxon θα είναι μια από τις λίγες διεθνείς εταιρίες πετρελαίου που θα επενδύσουν στην υποδομή LNG στην Κίνα.
Η είδηση έρχεται μετά την ανακοίνωση ότι η γερμανική χημική βιομηχανία BASF ότι σχεδιάζει τον Ιούλιο να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του πρώτου χημικού συγκροτήματος της Κίνας εξ ολοκλήρου ξένης ιδιοκτησίας, επίσης στο Guangdong. Το έργο θα παράγει 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως αιθυλενίου.
Λεπτομέρειες σχετικά με τη δομή της ιδιοκτησίας των εγκαταστάσεων της Exxon και των επενδύσεων σε LNG δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα.
Παρόλα αυτά, η συμφωνία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως χειρονομία καλής θέλησης από την Κίνα εν μέσω του του εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, καθώς οι δύο πρώτες οικονομίες του κόσμου επέβαλλαν δασμούς 50 δις. δολ. σε προϊόντα η μια της άλλης.
Η Ουάσιγκτον πραγματοποίησε ακροάσεις αυτήν την εβδομάδα σε έναν άλλο γύρο προτεινόμενων δασμών με κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισ. δολαρίων, οι οποίες ενδέχεται να τεθούν σε ισχύ στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.
Η συμφωνία έρχεται μια μέρα πριν από μια προγραμματισμένη συνάντηση στο Πεκίνο μεταξύ του κινέζου πρωθυπουργού Li Keqiang και Exxon πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Darren Woods.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης