Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τανζανία αυξάνει τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας κατά 8,5%

Η Τανζανία αυξάνει τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας κατά 8,5%
Η Ηλεκτρική Εταιρεία Παροχής Τανζανία (TANESCO) ζητούσε την αύξηση των τιμολογίων κατά 18,19% για καλύψει τις ζημιές και τα χρέη προς τους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τους προμηθευτές καυσίμων
H ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Τανζανίας έχει εγκρίνει αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 8,53% προκειμένου να ανακόψει τη ζημιογόνο πορεία της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ηλεκτρική Εταιρεία Παροχής Τανζανία (TANESCO) ζητούσε την αύξηση των τιμολογίων κατά 18,19% για καλύψει τις ζημιές και τα χρέη προς τους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τους προμηθευτές καυσίμων.
"Η προτεινόμενη αύξηση των τιμολογίων προτίθεται να καλύψει το κόστος λειτουργίας της TANESCO  και της χρηματοδότησης του προγράμματος επενδύσεων κεφαλαίου," ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας.
"Η αύξηση θα επιτρέψει επίσης στην TANESCO να αποδείξει την πιστοληπτική της ικανότητας  για τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους ή  τις επιχορηγήσεις."
Η ρυθμιστική αρχή ανέφερε ότι ο μέσος όρος των δασμών τώρα θα αυξηθεί από 242,34 Τανζανία σελίνια (0,1114 δολάρια ) ανά kilowatt-ώρα για να 263,02 σελίνια / kwh.
Η  εταιρεία κοινής ωφέλειας έχει χαμηλά  ταμειακά διαθέσιμα και έχει ζητήσει  δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα, την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AfDB) και δανειστές προκειμένου να επιστρέψει στην κερδοφορία.
Η TANESCO αναφέρει ότι σήμερα η πώληση ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται με ζημιές, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ανταπεξέλθει μακροχρόνια στις ληξιπρόθεσμες οφειλές της και να επενδύσει σε νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το κόστος της ενέργειας είναι από τους μεγαλύτερους οδηγούς του πληθωρισμού στην Τανζανία. Το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού της χώρας ανήλθε στο 4,8% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση, από 4,5% τον Οκτώβριο.
Η τοπική εταιρεία τσιμέντου, Simba Cement Company Ltd, είχε αντιταχθεί στην δασμολογική αύξηση, λέγοντας ότι θα αυξήσει το κόστος παραγωγής, ενώ η ποιότητα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος παρέμενε κακή.
Παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα της  είναι πάνω από 57 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (TCF) φυσικού αερίου, η Τανζανία έχει να αντιμετωπίσει χρόνιες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία, λόγω την εξάρτησή της από την υδροηλεκτρική ενέργεια  που πλήττεται από την ξηρασία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης