Διεθνή

Άρθηκαν οι περιορισμοί της ΕΕ στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλιακά πάνελ

Άρθηκαν οι περιορισμοί της ΕΕ στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλιακά πάνελ

Η ΕΕ επέβαλε για πρώτη φορά οριστικά μέτρα αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων το Δεκέμβριο του 2013 για μία περίοδο δύο ετών

Σην άρση των πενταετών περιορισμών στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από την Κίνα προχώρησε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 3 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από πέντε χρόνια εφαρμογής, τα μέτρα αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων της ΕΕ για τα ηλιακά πάνελ από την Κίνα θα λήξουν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 3 Σεπτεμβρίου», ανέφερε δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το πρωί.

Η ΕΕ επέβαλε για πρώτη φορά οριστικά μέτρα αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων το Δεκέμβριο του 2013 για μία περίοδο δύο ετών. Τα μέτρα αυτά ανανεώθηκαν, στη συνέχεια, το Μάρτιο του 2017 μόνο για 18 μήνες, σε αντίθεση με τη συνήθη πενταετία.

Σύμφωνα με την απόφασή της τον Μάρτιο του 2017, η Επιτροπή στόχευε στην εξεύρεση της ισορροπίας μεταξύ των συμφερόντων των χρηστών, των εισαγωγέων και των Ευρωπαίων παραγωγών ηλιακών πάνελ.

Η Κομισιόν επιδίωκε, επίσης, να εξασφαλίσει ότι οι καταναλωτές της ΕΕ θα μπορούσαν να αγοράσουν πάνελ σε τιμές κοντά στα επίπεδα της παγκόσμιας αγοράς.

«Η αυστηρότητα των μέτρων έχει μειωθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή εναρμόνιση των τιμών των εισαγωγών στην ΕΕ με τις τιμές της παγκόσμιας αγοράς», ανέφερε η δήλωση.

Παράλληλα, η Επιτροπή σημείωσε ότι η κατάσταση της αγοράς δεν άλλαξε σε βαθμό που να δικαιολογείται επί του παρόντος η περαιτέρω παράταση των μέτρων πέραν των προγραμματισμένων 18 μηνών.

Ως εκ τούτου, η Κομισιόν απέρριψε το αίτημα των Ευρωπαίων κατασκευαστών για έρευνα επανεξέτασης των περιορισμών ενόψει της λήξης ισχύος.

 

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης