Τελευταία Νέα
Διεθνή

MIT: H κλιματική κρίση μπορεί να "δικαιολογήσει" το υψηλό κόστος της πυρηνικής ενέργειας

MIT: H κλιματική κρίση  μπορεί να

Οι χαμηλές εκπομπές είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των αντιδραστήρων, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύει το Bloomberg -  Η έκθεση Landmark αναφέρει ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το ενεργειακό κόστος

Η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το κόστος με το φθηνό φυσικό αέριο ή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ως εκ τούτου χρειάζεται τη βοήθεια των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής οι οποίοι είναι πρόθυμοι να προωθήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών ως μέσο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής,
Για να περιορισθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη  από τα μέσα του αιώνα, οι σημερινοί  ηγέτες του κόσμου πρέπει να θεσπίσουν πολιτικές που θα μειώνουν τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τους παραγωγούς ενέργειας πάνω από το 90%, σύμφωνα με επιστήμονες του Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ).
Ο πιο ξεκάθαρος τρόπος για να  υπάρξει το αναμενόμενο αποτέλεσμα μπορεί να είναι η τιμολόγηση των εκπομπών άνθρακα και η υποστήριξη καθαρών τεχνολογιών.
"Από σήμερα και για τις δεκαετίες που έρχονται, η κύρια αξία της πυρηνικής ενέργειας έγκειται στην πιθανή συμβολή της στην απανθράκωση του τομέα της ενέργειας", αναφέρει η έκθεση των 246 σελίδων που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 3/9/2018 και παρουσιάζει το Bloomberg.
"Το κόστος είναι το κύριο εμπόδιο για την πραγματοποίηση αυτής της αξίας. Χωρίς μείωση του κόστους, η πυρηνική ενέργεια δεν θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. "
Η μελέτη αμφισβητεί το κατά πόσο οι προσπάθειες του Προέδρου Donald Trump για τη διάσωση  των αντιδραστήρων των Η.Π.Α. , που κοστίζουν ακριβά ενώ παράλληλα αναστέλλουν τις κλιματικές πολιτικές, μπορεί να επιτύχει.
Μια πιο απλή πορεία προς την υποστήριξη της πυρηνικής βιομηχανίας θα ήταν να ακολουθήσει το προβάδισμα άλλων χωρών που έχουν θέσει μια τιμή στις εκπομπές, είτε μέσω της άμεσης φορολογίας είτε μέσω των αγορών εμπορίας άνθρακα. Αυτό θα έδινε στους ατομικούς χειριστές μεγαλύτερο περιθώριο ανταγωνισμού έναντι του φθηνού αερίου, της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.


Προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κλιματική αλλαγή και να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου (3.6 βαθμούς Φαρενάιτ) μέχρι το 2050, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε περίπου 10 γραμμάρια από 500 γραμμάρια ανά κιλοβατώρα.
 Η αποτυχία να αναπτυχθεί πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να σημαίνει έλλειψη τεράστιας εξοικονόμησης κόστους, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, οι οποίες εξακολουθούν να βασίζονται στην καύση άνθρακα για ηλεκτρική ενέργεια.
"Ο ρόλος της κυβέρνησης θα είναι κρίσιμος", ανέφερε σε δήλωσή του ο John Parsons, συνυπεύθυνος της μελέτης του MIT.
"Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρέπει να δημιουργήσουν νέες πολιτικές απομάκρυνσης του άνθρακα που θα θέσουν σε ισότιμη βάση όλες τις ενεργειακές τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και θα διερευνήσουν επιλογές που θα ωθήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις".
Στη συγκεκριμένη έκθεση συμμετείχαν περισσότεροι από 30 ερευνητές. Οι σύμβουλοι του έργου είναι ο William Magwood, επικεφαλής του Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας του Παρισιού, ο πρώην Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής των ΗΠΑ, Richard Meserve, και πρώην διευθυντής της Goldman Sachs Group Inc. James Del Favero.
Η εκτίμηση του MIT για την πυρηνική βιομηχανία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2003 και ενημερώθηκε το 2009. Οι προηγούμενες εκδόσεις χαρακτήριζαν επίσης την πυρηνική ενέργεια ως απάντηση στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Η έκθεση επέκρινε την ευρωπαϊκή και την αμερικανική πυρηνική βιομηχανία για την προώθηση "εντελώς μη ρεαλιστικών" εκτιμήσεων κόστους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, γεγονός που συνέβαλε στη στροφή των επενδύσεων προς νέες αγορές στην Ασία, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Οι αυξημένες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια μετά τα γεγονότα του 2011 στο εργοστάσιο της Ιαπωνίας Φουκουσίμα εμπόδισαν την ανάπτυξη.
Μια νέα γενιά μικρών αντιδραστήρων που μπορούν να κατασκευαστούν με τυποποιημένα σχέδια και χαρακτηριστικά ασφαλείας θα μπορούσε να «ανακουφίσει» τη βιομηχανία στην Αμερική και την Ευρώπη, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία συμβούλευσε τις ρυθμιστικές αρχές να δώσει την δυνατότητα  σε επενδυτές να δοκιμάσουν πρωτότυπες τεχνολογίες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης