Διεθνή

Οι μεγάλοι κόβουν την χρηματοδότηση στον άνθρακα - Το επενδυτικό παιχνίδι της Glencore και η Εκκλησία της Αγγλίας

Οι μεγάλοι κόβουν την χρηματοδότηση στον άνθρακα - Το επενδυτικό παιχνίδι της Glencore και η Εκκλησία της Αγγλίας

Γιατί η τιμή του καυσίμου κάνει ράλυ και ο καθαρός άνθρακας είναι asset

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στον κλάδο στη μεταλλευτική βιομηχανία, καθώς σύμφωνα με τους Financial Times, παρατηρείται σημαντική μείωση της ανάπτυξης των ανθρακωρυχείων .

Σημαντικός λόγος για αυτή τη νέα στρατηγική, αποτελεί το γεγονός ότι πιέζουν και οι επενδυτές για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ειδικότερα, η Deutsche Bank και η Royal Bank of Scotland είναι μεταξύ των τραπεζών που έχουν σταματήσει να δανείζουν χρήματα σε νέα ανθρακωρυχεία, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι δαπάνες κατά 80%, από 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012 σε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, σύμφωνα με αναλυτές της Citi.

Αυτή η τάση, καθώς και μια κυβερνητική εκστρατεία στην Κίνα για τη μείωση της προσφοράς εγχώριου άνθρακα για τη μείωση της ρύπανσης, έχει προκαλέσει σχεδόν διπλάσια αύξηση των τιμών του άνθρακα κατά τα τρία τελευταία χρόνια στο εμπόριο σε 113 δολάρια ανά τόνο.

Για τις εταιρείες που παραμένουν ή ακόμα και επεκτείνουν την παρουσία τους, ο τομέας αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο έλεγχο των επενδυτών. Ο άνθρακας παρέχει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ενέργειας, αλλά συμβάλλει καθοριστικά στiς του κλιματικές επιπτώσεις.

«Υπάρχει μια διακλάδωση στην αγορά», δήλωσε η Olivia Markham, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για το BlackRock World Mining Trust. "Υπάρχει μια αυξανόμενη πίεση από τη βάση των επενδυτών και αυτή η φωνή θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Αλλά εάν έχετε ένα υψηλής ποιότητας προϊόν άνθρακα -  είναι ένας πολύ καλός τομέας για να είναι κανείς στην αγορά».

Φέτος, η Glencore αγόρασε το 49% της συμμετοχής της σε ένα έργο θερμικού άνθρακα στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας που λειτούργησε η Yancoal της Κίνας και αγόρασε το ανθρακωρυχείο του Rio Tinto Hail Creek στο Κουίνσλαντ για 1,7 δις δολάρια.

Η Glencore προβλέπει ότι σε τρέχουσες τιμές, ο άνθρακας θα είναι ο μεγαλύτερος οδηγός των κερδών της εταιρείας για ολόκληρο το έτος, ξεπερνώντας τον χαλκό.

Οι επενδυτές και οι αναλυτές διαχωρίζονται επίσης από την προσέγγισή τους στον άνθρακα.
Η Εκκλησία της Αγγλίας έχει σε μαύρη λίστα οποιαδήποτε επένδυση σε έργα θερμικού άνθρακα και πετρελαιοφόρες εταιρίες. Πέρυσι, η BMO Global Asset Management του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία διαχειρίζεται £ 189δις, δήλωσε ότι τα "Αξιόπιστα Αμοιβαία Κεφάλαια" θα αποσύρουν τις επενδύσεις τους από εταιρείες που παράγουν θερμικό άνθρακα.

Η μελλοντική ανάπτυξη του άνθρακα είναι πιθανό να προέρχεται από την Ασία, σύμφωνα με αναλυτές, όπου το καύσιμο είναι πιθανό να παραμείνει η κυρίαρχη πηγή ενέργειας στην περιοχή μέχρι το 2040, σύμφωνα με την πετρελαϊκή BP.

Ωστόσο, οι αναλυτές στοιχηματίζουν για το πόσο γρήγορα η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο, θα απομακρυνθεί από το καύσιμο, στοιχείο καθοριστικό για την διαμόρφωση των μελλοντικών τιμών.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης