Διεθνή

Reuters: Ο βασιλιάς μίλησε και η IPO των 2 τρισ. δολ. της Aramco έγινε... καπνός

tags :
Reuters: Ο βασιλιάς μίλησε και η IPO των 2 τρισ. δολ. της Aramco έγινε... καπνός

Η κύρια ανησυχία ήταν ότι μια δημόσια εγγραφή θα φέρει πλήρη δημοσιοποίηση των οικονομικών λεπτομερειών της Aramco

Για τα τελευταία δύο χρόνια, η Σαουδική Αραβία ήταν έτοιμη να τοποθετήσει έως και το 5% της εθνικής πετρελαϊκής της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Οι αξιωματούχοι μίλησαν για την αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco (IPO) με διεθνή χρηματιστήρια, τις παγκόσμιες τράπεζες  αλλά και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
Η προγραμματισμένη λίστα ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής αναθεώρησης του βασιλείου και, με στόχο 100 δισ. δολάρια, τη μεγαλύτερη IPO που έγινε ποτέ. Ήταν το «πνευματικό τέκνο» του 32χρονου πρίγκιπα, Mohammed bin Salman, κληρονόμος του θρόνου του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως.
Αλλά μετά από μήνες αποτυχιών, τα διεθνή και τα εσωτερικά σκέλη της IPO υποχώρησαν.
Ο λόγος: ο πατέρας του πρίγκιπα βασιλιάς Salman παρενέβη για να το ακυρώσει, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Η απόφαση ήρθε όταν ο βασιλιάς συναντήθηκε με μέλη της οικογένειας, τραπεζίτες και ανώτερα στελέχη πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου πρώην CEO της Aramco, δήλωσε μία από τις πηγές. Οι διαβουλεύσεις αυτές έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, η οποία έληξε στα μέσα Ιουνίου.
Οι συνομιλητές του βασιλιά του είπαν ότι η δημόσια εγγραφή, μακριά από τη βοήθεια του βασιλείου, θα την υπονόμευε.
 Η κύρια ανησυχία τους ήταν ότι μια δημόσια εγγραφή θα φέρει πλήρη δημοσιοποίηση των οικονομικών λεπτομερειών της Aramco, ανέφεραν οι πηγές.
Στα τέλη Ιουνίου, ο βασιλιάς έστειλε ένα μήνυμα στο διοικητικό γραφείο του, ζητώντας να ακυρωθεί η δημόσια εγγραφή, ανέφεραν οι τρεις πηγές. Η απόφαση του βασιλιά είναι τελική, σύμφωνα με τις πηγές.
Την περασμένη εβδομάδα  μετά από δημοσίευμα του Reuters ότι η συμφωνία είχε σταματήσει, ο υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διεξάγει την IPO σε μια απροσδιόριστη ημερομηνία στο μέλλον.
Αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας επανέλαβε στο Reuters ότι η κυβέρνηση, μέτοχος της Aramco, εργαζόταν προς μια IPO όταν οι συνθήκες ήταν σωστές.
"Είμαστε έκπληκτοι ότι παρά την δήλωση αυτή, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να σχεδιάζει ενεργά την IPO, το Reuters συνεχίζει να θέτει ερωτήσεις που αναφέρουν ότι τα σχέδια έχουν σταματήσει".
"Ο μέτοχος της Aramco είναι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Η μεγαλοσύνη του, ο βασιλιάς  Salman έχει αναθέσει τη διαχείριση της δημόσιας εγγραφής στη Βασιλική του Υψηλότητα τον Πρίγκιπα, και μια επιτροπή που περιλαμβάνει τους Υπουργούς Ενέργειας, Οικονομικών και Οικονομίας. Συνεπώς, οι αποφάσεις σχετικά με τη φύση και το χρονοδιάγραμμα της δημόσιας εγγραφής θα αποφασιστούν από την Επιτροπή με την έγκριση της κυβέρνησης ", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Σε μια χώρα που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες από τη δυναστεία του Al Saud, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τελικά ο βασιλιάς αποφασίζει. Ωστόσο, η ακύρωση της IPO της Aramco αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα Vision 2030 του πρίγκιπα, το οποίο στοχεύει στην ουσιαστική μετατροπή της οικονομίας που εξαρτάται από το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας.
Δημιουργεί επίσης αμφιβολίες σχετικά με τη διαχείριση του Ριάντ της διαδικασίας της δημόσιας προσφοράς και τη δέσμευση να καταστήσει την οικονομία πιο διαφανή, λένε ορισμένοι επενδυτές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης