Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας μπορεί να φτάσει στα άκρα

tags :
CNBC: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας μπορεί να φτάσει στα άκρα

Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι σε αυτή τη διένεξη έχουν το πάνω χέρι…

Την εκτίμηση πως το επόμενο διάστημα ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομικών παγκοσμίως, θα ενταθεί το επόμενο διάστημα επισημαίνουν ολοένα και περισσότεροι αναλυτές.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, και οι δύο πλευρές πιστεύουν πως έχουν το πάνω χέρι στην άκρως ανησυχητική αυτή διένεξη για το παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία.
«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη περίοδο συνεχιζόμενων και αυξανόμενων εντάσεων.
Το πρόβλημα είναι ότι και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι έχουν το πάνω χέρι σε αυτή τη διένεξη» ανέφερε μιλώντας στο CNBC η Deborah Elms εκτελεστική διευθύντρια του Asian Trade Center, η οποία εκτίμησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες και όσο πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
«Πιστεύω ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα «αρκετός πόνος» στο σύστημα για καμία από τις δύο πλευρές ώστε να πει κάποιος ότι τώρα χρειάζεται μια διαφορετική αντιμετώπιση.
Αυτή είναι η πρόκληση» τόνισε η Elms, την ώρα που η αγορά στρέφει το βλέμμα της στη νέα λίστα με δασμούς σε κινέζικα προϊόντα αξίας 200 δις δολαρίων που φέρονται να επεξεργάζονται οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αναλυτές, η Κίνα δεν εισάγει τόσα αμερικάνικα προϊόντα ώστε σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε δασμούς σε κινέζικα προϊόντα ύψους 200 δις ευρώ, να προχωρήσει σε ισόποσα αντίποινα.
«Εάν δεν μπορέσει η Κίνα να απαντήσει στις ΗΠΑ, τότε θα πρέπει να κάνουν κάτι άλλο.
Θα πρέπει να στραφούν στις υπηρεσίες ή να προχωρήσουν σε αντίποινα σε βάρος αμερικανικών εταιρειών που βρίσκονται στην Κίνα ή να βρουν κάποιον άλλο μηχανισμό.
Θα πρέπει να περιμένουν και να δουν τι θα είναι αυτό» υποστήριξε η Elms, η οποία τόνισε ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να προετοιμαστούν για εκτεταμένους ελέγχους.
Την ίδια στιγμή, αναλυτές εκτιμούν πως όσο ο Donald Trump πιέζεται πολιτικά στο εσωτερικό του – ιδιαίτερα ύστερα από τις δικαστικές αποφάσεις σε βάρος στενών συνεργατών του – και όσο πλησιάζει η ημερομηνία των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, τόσο θα προσπαθεί να διασώσει το πολιτικό του κεφάλαιο.
Όπως αναφέρεται, ένας τρόπος για να το επιτύχει αυτό, θα είναι να αποσπάσει την προσοχή της αμερικανικής κοινής γνώμης από τα προβλήματα στο εσωτερικό και να τη μεταφέρει στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.
Υπό αυτό το δεδομένο, δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ να βρίσκονται στα πρόθυρα να κλιμακώσουν τη σύγκρουση τους με την Κίνα.
«Το θέμα είναι ότι με τις πολιτικές πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό του ο Trump, χρειάζεται να ενισχύσει το πολιτικό του κεφάλαιο» υπογραμμίζει ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της Mizuho Bank ενώ την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Nick Marro, αναλυτής του Economist Intelligence Unit, ο οποίος υποστήριξε πως είναι πιθανό ο Trump να χρησιμοποιήσει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους Αμερικάνους, καθώς κάτι αντίστοιχο έχει πράξει και με τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του ο Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της AMP Capital, υποστηρίζει ότι αν και οι δικαστικές περιπέτειες δεν πρόκειται να έχουν επιπτώσεις στην προεδρική θητεία του Trump, εκτιμά ότι αυτές ενέχουν τον κίνδυνο ο Trump να προχωρήσει σε βεβιασμένες κινήσεις για να ενισχύσει την πολιτική του θέση και να συσπειρώσει το ακροατήριο, αλλά οι αγορές θα το εκλάβουν ως αστάθεια που είναι πιθανό να ενταθεί τους επόμενους μήνες.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης