Διεθνή

Στήριξη 18 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στο Ιράν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις

tags :
Στήριξη 18 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στο Ιράν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις

Πρόκειται για ένα μέρος από το ευρύτερο πακέτο των 50 εκατ. που προορίζεται για την Τεχεράνη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

  

Αναπτυξιακή οικονομική βοήθεια ύψους 18 εκατ. ευρώ συμφώνησε να παράσχει στο Ιράν η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με στόχο την αντιστάθμιση των αμερικανικών κυρώσεων και την υποστήριξη της πυρηνικής συμφωνίας, από την οποία αποχώρησε ο Donald Trump τον περασμένο Μάιο.
Πρόκειται για ένα μέρος από το ευρύτερο πακέτο των 50 εκατ. που προορίζεται για την Τεχεράνη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Η ΕΕ εργάζεται για τη διατήρηση των εμπορικών σχέσεων με το Ιράν, ανέφερε σχετικά η αρμόδια Επίτροπος Federica Mogherini.

Ιράν: Υψηλό το τίμημα που θα πληρώσουν οι ΗΠΑ εάν μας επιτεθούν - Θα αντισταθούμε απέναντι στη δικτατορία των Αμερικανών

Σαφή προειδοποίηση προς την Ουάσιγκτον έστειλε εχθές (22/8) ο υψηλόβαθμος κληρικός του Ιράν, Ahmad Khatami, τονίζοντας ότι σε περίπτωση επίθεσης, η Τεχεράνη θα στραφεί τόσο κατά των ΗΠΑ, όσο και κατά του Ισραήλ.
Ειδικότερα, μέσω ομιλίας του που πραγματοποίησε στην Τεχεράνη, ο ιρανός κληρικός δήλωσε ότι η προσφορά του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για διεξαγωγή συνομιλιών με ιρανούς ήγέτες ήταν απαράδεκτη, καθώς ο πρόεδρο των ΗΠΑ ζητούσε από το Ιράν να παραχωρήσει το πυραυλικό του πρόγραμμα και την επιρροή που έχει στην περιοχή.
«Οι αμερικανοί λένε ότι πρέπει να αποδεχτείτε αυτά που λέμε στις συνομιλίες, οπότε αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση αλλά δικατατορία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ahmad Khatami, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mizan, προσθέτοντας ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία και το ιρανικό έθνος θα αντισταθούν στη δικτατορία».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «το τίμημα ενός πολέμου με το Ιράν είναι πολύ υψηλό για την Αμερική», διευκρινίζοντας ότι «γνωρίζουν ότι εάν βλάψουν τη χώρα με τον παραμικρό τρόπο, θα στοχεύσουμε τις ΗΠΑ και τον κύριο σύμμαχό τους στην περιοχή, το Σιωνιστικό καθεστώς (του Ισραήλ)».
Αν και ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στο ποιες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις, η πλευρά του Ιράν έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να στοχεύσει πόλεις του Ισραήλ με τους πυραύλους του εάν απειληθεί.
Χθες (21/8) ο πρόεδρος της χώρας, Hassan Rouhani, δήλωσε ότι η στρατιωτική ικανότητα της χώρας του είναι αυτό που έχει αποθαρρύνει την Ουάσιγκτον από το να πραγματοποιήσει μία επίθεση, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε να ενισχύσει τη στρατιωτική δύναμη του Ιράν.
Από τον πλευρά του, ο σύμβουλος του Doanld Trump για την εθνική ασφάλεια, John Bolton, δήλωσε στο Reuters ότι ο αμερικανός πρόεδρος ήθελε να ασκήσει τη μέγιστη πίεση σε βάρος του Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αυτό να επιλυθεί ειρηνικά, αλλά είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο που δημιουργεί το Ιράν».
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei, απέρριψε πρόσφατα την προσφορά του Trump για άνευ όρων συνομιλίες για μία νέα συμφωνία που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με τον αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει τη Δευτέρα (20/8) πως «εάν θέλουν να συνεντηθούν, καλώς, και έαν δε θέλουν να συναντηθούν, δε θα μπορούσα να νοιαστώ λιγότερο».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης