Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Σαουδική Αραβία αποσύρει την IPO των 2 τρισ. δολ. της Aramco

Reuters: Η Σαουδική Αραβία αποσύρει την IPO των 2 τρισ. δολ. της Aramco

Το σχέδιο της Aramco σταμάτησε, και ο γίγαντας του πετρελαίου παγώνει την συνεργασία με τους συμβούλους

Η Σαουδική Αραβία απέσυρε τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά την δημόσια εγγραφή του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα Aramco, που τιμολογήθηκε ως η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία, δήλωσαν σήμερα ανώτερες πηγές της βιομηχανίας στο Reuters.
Οι οικονομικοί σύμβουλοι που εργάζονταν  για την προτεινόμενη εγγραφή έχουν σταματήσει τις εργασίες, καθώς η Σαουδική Αραβία μετατοπίζει την προσοχή της σε μια προτεινόμενη απόκτηση ενός «στρατηγικού μεριδίου» στον τοπικό παραγωγό πετροχημικών Saudi Basic Industries Corp 2010 ανέφεραν οι πηγές.
"Η απόφαση να αποσυρθεί η IPO λήφθηκε πριν από λίγο καιρό, αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκαλύψει αυτό. Έτσι οι δηλώσεις φτάνουν σταδιακά με αυτόν τον τρόπο – πρώτα να  καθυστερήσει και στη συνέχεια να αποσυρθεί", δήλωσε πηγή του Reuters από την Σ. Αραβία που είναι εξοικειωμένη με τα σχέδια IPO.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε ότι η αρχική δημόσια προσφορά της Aramco θα ακυρωθεί, σε δήλωση που εκδόθηκε νωρίς την Πέμπτη 23/8/2018.
"Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco, σύμφωνα με τις κατάλληλες συνθήκες και την κατάλληλη στιγμή που θα επιλέξει η κυβέρνηση", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih.
Επεσήμανε ότι το Ριάντ είχε λάβει μέτρα για να προετοιμαστεί για την εισαγωγή και ότι η χρονική στιγμή θα εξαρτηθεί από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς, και μια προγραμματισμένη εξαγορά τους επόμενους μήνες.
Η προτεινόμενη εγγραφή του εθνικού πρωταθλητή ήταν ένα κεντρικό μέρος της μεταρρυθμιστικής κίνησης του πρίγκιπα του Mohammed bin Salman’s, με στόχο την αναδιάρθρωση της οικονομίας του βασιλείου και τη μείωση της εξάρτησης από τα έσοδα από το πετρέλαιο.
Ο πρίγκιπας ανακοίνωσε το σχέδιο πώλησης περίπου  του 5% της Aramco το 2016 μέσω τοπικής και διεθνούς δημόσιας εγγραφής, προβλέποντας την αξία της εταιρείας σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερο.

Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί της βιομηχανίας αμφισβήτησαν εάν η αποτίμηση, που ήταν υψηλή, ήταν ρεαλιστική, γεγονός που εμπόδισε τη διαδικασία προετοιμασίας της δημόσιας εγγραφής για τους συμβούλους.
Τα  χρηματιστήρια των μεγάλων χρηματοπιστωτικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Χονγκ Κονγκ, ανταγωνίζονταν για να φιλοξενήσουν το διεθνές κομμάτι της πώλησης μετοχών.
Ένας όμιλος τραπεζιτών και δικηγόρων άρχισε να ανταγωνίζεται έντονα για να κερδίσει συμβουλευτικούς ρόλους στην IPO, καθώς θεωρήθηκε ως πύλη σε πλήθος άλλων συμφωνιών που αναμενόταν  να προκύψουν από το ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης του βασιλείου.
Οι διεθνείς τράπεζες JPMorgan, Morgan Stanley και HSBC εργάζονταν ως παγκόσμιοι συντονιστές, οι επενδυτικές τράπεζες Moelis & Co και Evercore επιλέχθηκαν ως ανεξάρτητοι σύμβουλοι και η δικηγορική εταιρεία White & Case ως νομικός σύμβουλος.
Δικηγόροι, τραπεζίτες και ελεγκτές είναι όλοι απαραίτητοι για τη σύνταξη του ενημερωτικού δελτίου, ένα επίσημο έγγραφο που παρέχει ουσιαστικές λεπτομέρειες για την εταιρεία.
"Το μήνυμα που μας δόθηκε είναι ότι η IPO έχει ανακληθεί για το άμεσο μέλλον", ανέφερε μία από τις πηγές του Reuters, ένας ανώτερος οικονομικός σύμβουλος.
"Ακόμη και το τοπικό χρηματιστήριο του Tadawul έχει αποσυρθεί", πρόσθεσε η πηγή.
Η Al Falih ανέφερε στην ετήσια έκθεση του 2017 της εταιρείας, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο, ότι η Aramco "συνέχισε να προετοιμάζεται για την εισαγωγή των μετοχών της, ένα γεγονός ορόσημο που η εταιρεία και το συμβούλιο της αναμένουν με ενθουσιασμό".
Η Aramco διέθετε προϋπολογισμό που συνήθιζε να πληρώνει συμβούλους μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αυτό δεν έχει ανανεωθεί, είπε μία από τις πηγές.
"Οι σύμβουλοι τέθηκαν σε κατάσταση αναμονής", ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας.
"Η IPO δεν έχει κηρυχθεί επισήμως, αλλά η πιθανότητα να μην συμβεί καθόλου είναι μεγαλύτερη από ό, τι συνήθως".
Πηγές ανέφεραν προηγουμένως στο Reuters ότι, εκτός από τις αποτιμήσεις, οι διαφωνίες μεταξύ των Σαουδαραβών αξιωματούχων και των συμβούλων τους σχετικά με τον διεθνή τόπο εισαγωγής που είχε επιλεγεί είχαν επιβραδύνει τις προετοιμασίες της IPO.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης