Διεθνή

Αυτός είναι ο αντίπαλος της Tesla που «κερδίζει» τα κεφάλαια των Σαουδαράβων

Αυτός είναι ο αντίπαλος της Tesla που «κερδίζει» τα κεφάλαια των Σαουδαράβων

 Η startup Lucid προσπαθεί να συγκεντρώσει  κεφάλαια 700 εκατ δολ σύμφωνα με το Bloomberg -  Η χρηματοδότηση από την Σαουδική Αραβία θα βοηθούσε στην έναρξη της παραγωγής του Air


Η Lucid Motors, η οποία ιδρύθηκε πριν από 11 χρόνια από έναν παλαίμαχο της Silicon Valley, βρίσκεται στο προσκήνιο μετά την είδηση του σαββατοκύριακου  ότι το κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν πρόθυμο να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε αυτήν, ενδεχομένως ως εναλλακτική λύση στο βασικό ρόλο που διαδραματίζει η Tesla.
Σύμφωνα με το Bloomberg ανεξάρτητα από το τι κάνει το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας με την Tesla, ο πόλεμος των  250 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να οδηγήσει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Lucid's Air σε παραγωγή.
"Το Lucid Air είναι νόμιμη τεχνολογία και πολύ καλά σχεδιασμένο", δήλωσε ο Eric Noble, πρόεδρος της εταιρίας συμβούλων The CarLab. "Έχουν μια καταπληκτική ομάδα, χρειάζονται μόνο χρήματα."
Η χρηματοδότηση θα ήταν ευπρόσδεκτη για την Lucid, η οποία είχε προσπαθήσει να συγκεντρώσει 700 εκατ. δολάρια πέρυσι για να φτιάξει ένα εργοστάσιο στην Αριζόνα.
Συνιδρυτής της Lucid είναι ο Sam Weng, ο οποίος προέρχεται από τον κατασκευαστή λογισμικού της Oracle Corp. και συνεργάτες ως κατασκευαστής συστημάτων μπαταριών.
Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει από τότε μια ομάδα προερχόμενη από τη Mazda Motor Corp. και την Tesla, συμπεριλαμβανομένου του Chief Technical Officer,  Peter Rawlinson, ο οποίος ήταν επικεφαλής μηχανικός του μοντέλου S της εταιρείας πριν από την ένταξή του στην Lucid το 2013.



Όταν η Lucid παρουσίασε το πρωτότυπο αυτοκίνητο στο auto show της Νέας Υόρκης το 2017, η Rawlinson είπε ότι το αυτοκίνητο θα ξεκινούσε σε τιμή βάσης των $ 60,000 ή $ 52,500 μετά τις φορολογικές πιστώσεις.
Ο κινητήρας της Air μπορεί να παράγει το ισοδύναμο των 400 ίππων και να διασχίσει 240 μίλια.
Η Lucid σχεδίασε επίσης έκδοση υψηλότερης κατηγορίας, 1.000 ίππων που μπορεί να διασχίσει 400 μίλια και η οποία θα είναι πολύ ακριβότερη  στα 100.000 δολάρια", δήλωσε ο Rawlinson τότε.
Οι ειδήσεις σχετικά με το ενδιαφέρον του Σαουδαραβικού PIF για την Lucid ήταν ένας παράγοντας που επηρέασε την μετοχή Tesla τη Δευτέρα. Μερικοί επενδυτές φοβούνταν ότι σηματοδότησε την υποχώρηση του ενδιαφέροντος από το ταμείο κρατικών επενδύσεων, βοηθώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla Elon Musk να παραλάβει την εταιρεία του ιδιωτικού τομέα. Ο Musk, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του με έκπληξη tweet στις 7 Αυγούστου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συναντήθηκε με τους Σαουδάραβες στις 31 Ιουλίου και αισθάνθηκε βέβαιος ότι θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο.
Το PIF έχει αποστολή να επενδύσει στη νέα τεχνολογία και να διαφοροποιήσει τόσο το χαρτοφυλάκιό της όσο και τη Σαουδική οικονομία από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία συχνά είναι πιο υπομονετικοί επενδυτές και μπορούν να περιμένουν να είναι έτοιμη η τεχνολογία για την αγορά, δήλωσε ο Noble.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης