Διεθνή

Η Τουρκία αυξάνει τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα

Η Τουρκία αυξάνει τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα

Από σήμερα, οι τιμές των καυσίμων βενζίνης, ντίζελ και υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξάνονται κατά 0,59 λίρες, 0,54 και 0,34 λίρες ανά λίτρο αντίστοιχα

Η Τουρκία αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη και το ντίζελ το οποίο είχε μειωθεί τον Μάιο για να αντισταθμίσει την άνοδο των τιμών .
Από την Πέμπτη 16/8/2018, οι τιμές των καυσίμων βενζίνης, ντίζελ και υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 0,59 λίρες, 0,54 και 0,34 λίρες ανά λίτρο αντίστοιχα, ανακοίνωσε η ένωση καυσίμων της Τουρκίας EPGIS.
Τον Μάιο, η Άγκυρα μείωσε το ειδικό επίπεδο του φόρου κατανάλωσης για να αντισταθμίσει τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων που προέκυψαν λόγω των μεταβολών της συναλλαγματικής ισοτιμίας και των αυξανόμενων τιμών του αργού πετρελαίου.
Η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 40% έναντι του δολαρίου φέτος, λόγω των ανησυχιών για τον αυξανόμενο έλεγχο του Erdogan στην οικονομία και τις επανειλημμένες εκκλήσεις για χαμηλότερα επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό.
Η διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επικεντρώθηκε σε μια σειρά δασμών και η κράτηση του πάστορα  Brunson από την Τουρκία,  οδήγησαν σε sell-off  την λίρα.
Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση περίπου 9% στις τιμές στην αντλία, ανέφεραν οι τομεακές πηγές, προσθέτοντας ότι αποσκοπεί κυρίως στην αντιστάθμιση της φορολογικής απώλειας λόγω της μείωσης του Μαΐου.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παραιτείται από κάποια φορολογικά έσοδα για να αντισταθμίσει τις αυξήσεις των τιμών, ανέφεραν οι πηγές σύμφωνα με το Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης