Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Οι ΗΠΑ παραβιάζουν τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς

Ρωσία: Οι ΗΠΑ παραβιάζουν τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Ryabkov, τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις των δύο χωρών   

Στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραβιάζουν τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς του 1988 αναφέρθηκε σήμερα (14/8) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Ryabkov, καθώς αναπτύσσουν συστήματα τα οποία είναι ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους.
Ειδικότερα, όπως αναέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, «σε ότι αφορά τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς, υπάρχει μία εμφανής κατάσταση στην οποία οι ΗΠΑ και ορισμένοι σύμμαχοί τους την παραβιάζουν εν γνώσει τους, ιδίως με την εγκατάσταση των συστημάτων εκτόξευσης Mk-41, τα οποία είναι ικανά να εκτοξεύσουν πυραύλους εδάφους».
Τα σχόλια του Sergey Ryabkov έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) για το οικονομικό έτος 2019, ύψους 717 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα παραβίασε αρκετές σημαντικές διεθνείς συμφωνίες για τον έλεγχο των όπλων, συμπεριλαμβανομένης και της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο ρώσος αξιωματούχος χαρακτήρισε αυτή την ενέργεια ως «μία προσπάθεια να προσελκύσει τεχνητά την προσοχή του κοινού στο θέμα των νέων όπλων και του ελέγχου οπλισμού» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Μόσχα δεν θεωρεί αυτό το έγγραφο ως μία προσπάθεια για έλεγχο των νεώτερων τύπων όπλών.
«Ωστόσο, η προσπάθεια των ΗΠΑ στοχεύει να θερμάνει πολιτικά αυτό το θέμα, να το κατασήσει ερεθιστικό για τις διμερείς σχέσεις, και δε μπορούμε να μοιραστούμε αυτή την προσέγγιση και δεν την χαιρετίζουμε», σχολίασε ο Sergey Ryabkov.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ανέφερε σήμερα ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως απειλή για την παγκόσμια ειρήνη είναι «αβάσιμες και επικίνδυνες».
«Πριν από την αύξηση, ο αμυντικός προϋπολογισμ΄ςο των ΗΠΑ υπερέβη πολλές φορές τον αντίστοιχο προϋπολογισμό της χώρας μας, γεγονός που αποτελεί μία λαμπρή ματρυρία για το γεγονός ότι η περιγραφή της Ρωσίας ως απειλή για οποιονδήποτε ετνός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απολύτες αβάσιμη, είτε πρόκειται για ευρωπαϊκά έθνη είτε για έθνη που βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική», αναφέρει μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης