Διεθνή

Αυστραλία: Οι πολιτείες καθυστερούν την έγκριση της νέας ενεργειακής πολιτικής

Αυστραλία: Οι πολιτείες καθυστερούν την έγκριση της νέας ενεργειακής πολιτικής

Το National Energy Guarantee (NEG) αποτελεί μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες υπερδιπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, και να εξασφαλίσει την τροφοδοσία μετά από μια σειρά διακοπών το 2016 και το 2017

Νέες καθυστερήσεις αντιμετωπίζει στην Αυστραλία το σχέδιο να τερματίσει πάνω από μια δεκαετία κλιματικών και ενεργειακών πολέμων και να προωθηθούν οι επενδύσεις σε νέο ενεργειακό εφοδιασμό, απογοητεύοντας τη βιομηχανία που επιδιώκει την ασφάλεια στην ενεργειακή πολιτική.
Ο πρωθυπουργός Malcolm Turnbull πιέζει για το National Energy Guarantee (NEG) σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες υπερδιπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, και να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία μετά από μια σειρά χρονοβόρων διακοπών το 2016 και το 2017.
Ο υπουργός Ενέργειας Josh Frydenberg δήλωσε μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτειών ότι υπήρξε "ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός" για το σχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.
Ωστόσο, επικρίνει τις αιτιάσεις της τελευταίας στιγμής, ιδίως από την πολιτεία της Βικτώριας, οι οποίες δεν αποτελούν καλό συμπέρασμα για μια τελική συμφωνία.
Η πολιτική χρειάζεται ομόφωνη έγκριση από τις αυστραλιανές πολιτείες για να προχωρήσει και απαιτεί ομοσπονδιακή νομοθεσία, αλλά στη Βικτώρια, το Κουίνσλαντ και την Αυστραλιανή Πρωτεύουσα επικράτησαν πιο φιλόδοξοι στόχοι εκπομπών.
Το σχέδιο πρέπει ακόμα να περάσει από το χώρο του Ομοσπονδιακού Κόμματος, το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.
Ο πρώην πρωθυπουργός Tony Abbott και μέλη του αγροτικού κόμματος στο συνασπισμό του Turnbull δεν θέλουν να δώσουν σε οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών την δυνατότητα να αυξήσουν εύκολα τους στόχους μείωσης των εκπομπών και να καταστήσουν λιγότερο ανταγωνιστική την ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα.
Η Βικτώρια - όπου οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο και η κυβέρνηση ενδέχεται να χάσει έδρες από τους Πράσινους-  θέλει στόχους μείωσης των εκπομπών που μπορούν να ενισχυθούν με την πάροδο του χρόνου,  να αναθεωρούνται ανά τριετία και οι μελλοντικοί στόχοι να καθορίζονται με κανονισμό.
Ο Frydenberg απέκλεισε τη δυνατότητα καθορισμού μελλοντικών στόχων με κανονισμό, λέγοντας ότι θα εξαλείψει κάθε πολιτική βεβαιότητα.
Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής αναμενόταν να προωθεί η πρόταση, αλλά τα τελευταία εμπόδια απογοήτευσαν τη βιομηχανία.
"Η αποδιοργάνωση της πολιτικής της τελευταίας δεκαετίας πρέπει να τερματιστεί", δήλωσε   η Sarah McNamara, διευθύνουσα σύμβουλος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Ενέργειας, η οποία εκπροσωπεί εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Το NEG, που σχεδιάστηκε από ανεξάρτητο Συμβούλιο Ενεργειακής Ασφάλειας, έχει κερδίσει ευρεία υποστήριξη από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που ζητούν σαφήνεια στην πολιτική άνθρακα για την υποστήριξη νέων επενδύσεων σε ενέργεια, καθώς και από επιχειρήσεις, αγρότες και ομάδες καταναλωτών που αγωνίζονται για υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι έμποροι λιανικής πώλησης ενέργειας, υπό την αιγίδα της Origin Energy (OGFGF.PK), της AGL Energy and Energy Australia, θα πρέπει να πληρούν τους στόχους για την αξιοπιστία και τις εκπομπές.
Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετή ενέργεια "disposable", δύναμη για την υποστήριξη της διακεκομμένης αιολικής και ηλιακής ενέργειας και θα μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα από τον τομέα κατά 26% από τα επίπεδα του 2005, σύμφωνα με τον στόχο της Αυστραλίας για το Κλίμα.
Το  NEG αναμένεται ότι θα μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας χονδρικής κατά περισσότερο από 20% και το μερίδιο της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας που αποστέλλεται στην εθνική αγορά θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2030.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης