Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nord Stream 2: Αναζητείται εναλλακτική διαδρομή για να αποφύγει τα χωρικά ύδατα της Δανίας

Nord Stream 2: Αναζητείται εναλλακτική διαδρομή για να αποφύγει τα χωρικά ύδατα της Δανίας

 Η εναλλακτική διαδρομή θα έχει μήκος 175 χιλιόμετρα και θα περάσει βορειοδυτικά από το νησί Bornholm

Eναλλακτική διαδρομή φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας προκειμένου να αποφύγει τα χωρικά ύδατα της Δανία αναζητά η κοινοπραξία Nord Stream 2 η οποία έχει υποβάλει σχετικό αίτημα στην σκανδιναβική χώρα.
Στην Δανία επικρατεί προβληματισμός σχετικά με το εάν το έργο μπορεί να κατασκευαστεί κοντά στην ακτή της Βαλτικής και αν το κοινοβούλιο μπορεί να εγκρίνει νομοθεσία που θα του επιτρέπει να ασκεί βέτο στον αγωγό Nord Stream 2 που διέρχεται από τα χωρικά ύδατα της Δανίας για λόγους ασφαλείας.
Η Ρωσία επιθυμεί να προωθήσει τον αγωγό Nord Stream 2, διότι έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα στη Γερμανία, παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές διαδρομές μέσω της Ουκρανίας με την οποία έχει κακές σχέσεις.
Η κυβέρνηση της Δανίας έχει δεχθεί έντονη πίεση από τη Ρωσία, τους συμμάχους της ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για το έργο Nord Stream 2 ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ηγείται η Gazprom και χρηματοδοτείται από πέντε δυτικές επιχειρήσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στο σχέδιο, ενώ ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης φοβούνται ότι θα γίνει η ΕΕ «όμηρος» του ρωσικού φυσικού αερίου.
Ωστόσο, η Δανία δεν επιθυμεί να δράσει μόνη της και έχει αναβάλει τη λήψη απόφασης σχετικά με τη νέα νομοθεσία.
Η αναζήτηση μιας ενωμένης στάσης της ΕΕ στον προτεινόμενο αγωγό είναι επίσης σε  αδιέξοδο από τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με το αν θα κάνει περισσότερες συναλλαγές με τη Μόσχα παρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και τη Συρία.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump τον περασμένο μήνα κατηγόρησε τη Γερμανία ότι είναι «αιχμάλωτη» της Ρωσίας λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης και τόνισε ότι ήταν λάθος να υποστηρίξει τον αγωγό φυσικού αερίου της Βαλτικής.
Το βέτο της Δανίας, βάσει της νέας νομοθεσίας που θα της επιτρέπει να το πράξει για λόγους ασφάλειας, θα αναγκάσει τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο, να βρει μια νέα διαδρομή για τον αγωγό.
"Η σύσταση του υπουργείου εξωτερικών της Δανίας εκκρεμεί από τον Ιανουάριο του 2018. Ως εκ τούτου, η Nord Stream 2 αποφάσισε να διερευνήσει εναλλακτικές διαδρομές εκτός των δανικών χωρικών υδάτων", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κοινοπραξία Nord Stream 2.

Αποτέλεσμα εικόνας για Nord Stream 2 Danish Waters

Η νέα διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει περίπου 12 μήνες για να ολοκληρωθεί, δήλωσε εκπρόσωπος της Δανικής Υπηρεσίας Ενέργειας.
Εκπρόσωπος της Nord Stream 2 δήλωσε ότι το έργο προχωρά όπως έχει προγραμματιστεί στις άλλες χώρες και ότι αναμένει ότι «δεν θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση» στον αγωγό.
Το τμήμα της Δανίας θα εγκατασταθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ανέφερε. Η εναλλακτική διαδρομή θα έχει μήκος 175 χιλιόμετρα και θα περάσει βορειοδυτικά από το νησί Bornholm.
Η κοινοπραξία ανακοίνωσε ότι δεν αποσύρει την αίτηση που υποβλήθηκε τον Απρίλιο του περασμένου έτους για την κατασκευή ενός παράλληλου αγωγού στον υπάρχοντα αγωγό Nord Stream που ήδη μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Γερμανία νωρίτερα αυτό το έτος εξέδωσαν άδειες για τον αγωγό μέσω της αποκλειστικής οικονομικής τους ζώνης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης