Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίποινα για τις νέες κυρώσεις σε βάρος της από τις ΗΠΑ προαναγγέλλει η Μόσχα

Αντίποινα για τις νέες κυρώσεις σε βάρος της από τις ΗΠΑ προαναγγέλλει η Μόσχα
«Η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λόγο, ούτε πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να προχωρά σε τόσο δραστικά και καταστροφικά βήματα» υποστηρίζει το Κρεμλίνο.
Απάντηση στις νέες κυρώσεις που της επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπόσχεται η Ρωσία, πυροδοτώντας έτσι το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.
«Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Η.Π.Α. πλήττουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πρόεδρος Vladimir Putin θα δώσει εντολή να επιβληθούν κατάλληλα αντίποινα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, τονίζοντας πως η Μόσχα αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν τέτοιου είδους μέτρα, καθώς η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδίδει την εξουσία στις 20 Ιανουαρίου 2017.
Ένας έτερος αξιωματούχος της Μόσχας, ο Konstantin Kazantsev, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, παρομοίασε τις αμερικανικές κυρώσεις με «επιθανάτιο ρόγχο πολιτικών πτωμάτων».
«Η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λόγο, ούτε πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να προχωρά σε τόσο δραστικά και καταστροφικά βήματα στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία», συμπλήρωσε.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, μέσω του αρμόδιου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία Konstantin Dolgov, χαρακτήρισε «μάταιες» και ταυτόχρονα «αντιπαραγωγικές» για τις σχέσεις των δύο χωρών τις νέες κυρώσεις.
Επίσης, σημείωσε πως η νέα κίνηση της κυβέρνησης του Barack Obama αποσκοπεί στο να βλάψει τη «διαδικασίας αποκατάστασης των διμερών σχέσεων» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας και την «επιπλοκή ανάκτηση τους στο μέλλον».
«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως αυτή η υστερία καταδεικνύει την παντελή έλλειψη προσανατολισμού από την απερχόμενη κυβέρνηση των Η.Π.Α.», σχολίασε καυστικά ο Ρώσος αξιωματούχος.
Θυμίζουμε πως σήμερα 29 Δεκεμβρίου οι Η.Π.Α. προχώρησαν στην απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών που βρίσκονται στη χώρα, λόγων των κυρώσεων κατά της Μόσχας που επιβάλλονται ως αντίποινα για το hacking στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016.
Οι διπλωμάτες έχουν χρονικό περιθώριο 72 ωρών για να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ.
Επίσης, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως κλείνουν δύο ρωσικά κτιριακά συγκροτήματα στη Νέα Υόρκη και το Μέριλαντ.
Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε πριν λίγο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αφορούν επιπλέον πέντε οργανισμούς και τέσσερα φυσικά πρόσωπα.
Τα πέντε θεσμικά όργανα είναι τα εξής:
Professional Association of Designers of Data Processing Systems, μία μη εμπορική οργάνωση, η Federal Security Service (Federalnaya Sluzhba Bezopasnosti), η Main Intelligence Directorate (Glavnoe Razedyvatelnoe Upravelenie, GRU), το Special Technology Center και το Zorsecurity ή Tsor Security όπως είναι γνωστό.
Τα φυσικά πρόσωπα είναι τα εξής:
Vladimir Stepanovich Alexseyev, ο αναπληρωτής επικεφαλής του GRU, Aleksey Alekseyevich Belan, ο Evgeniy Mikhaylovich Bogachev, ο Sergey Gizunov, επίσης αναπληρωτής επικεφαλής του GRU, ο Igor Korobov, επικεφαλής του GRU και ο Igor Kostyukov, αναπληρωτής επικεφαλής του GRU.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης