Διεθνή

Η BP εξαγοράζει έναντι 10,5 δισ. δολ. περιουσιακά στοιχεία σχιστόλιθου της BHP

tags :
Η BP εξαγοράζει έναντι 10,5 δισ. δολ. περιουσιακά στοιχεία σχιστόλιθου της BHP

Επεκτείνει την παρουσία της στον αμερικανικό παραγωγικό τομέα 

Η BP συμφώνησε να αγοράσει τις περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και αερίου στις ΗΠΑ από την BHP Billiton έναντι  10,5 δις. δολάρια, επεκτείνοντας το αποτύπωμα της βρετανικής εταιρείας σε μερικές από τις πιο παραγωγικές πετρελαϊκές λεκάνες της χώρας στη μεγαλύτερη συμφωνία της για σχεδόν 20 χρόνια.
Η απόκτηση περίπου 500.000 στρεμμάτων αποτελεί σημείο καμπής για την BP μετά την καταστροφή του Deepwater Horizon στο Μεξικό το 2010, για τα οποία η εταιρεία εξακολουθεί να πληρώνει πάνω από 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε ποινές και έξοδα καθαρισμού.
"Πρόκειται για μια μετασχηματιστική εξαγορά για τις επιχειρήσεις μας στην Αμερική, ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής μας, καθώς και στην προσθήκη στοιχείων παγκόσμιας κλάσης στο χαρτοφυλάκιο της BP", δήλωσε ο επικεφαλής της BP Bob Dudley.
Σε μια ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης των περιουσιακών της στοιχείων, η BP δήλωσε ότι θα αυξήσει το τριμηνιαίο μέρισμα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια και ανακοίνωσε εξαγορά μετοχών ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με την πώληση κάποιων ανάντη περιουσιακών στοιχείων.
Η πώληση ακολουθεί μια επταετή παρουσία της  BHP στον σχιστόλιθο, στην οποία η εταιρεία επένδυσε 19 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίων των μετόχων. Οι επενδυτές με επικεφαλής το αμερικανικό hedge fund Elliott Management πιέζουν την εταιρεία εξόρυξης να αξιοποιήσει την περιουσία της τους τελευταίους 18 μήνες. Η BHP έθεσε την επιχείρηση σε πώληση τον περασμένο Αύγουστο.
Η τιμή πώλησης ήταν καλύτερη από τα 8 δισεκατομμύρια έως τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές και οι επενδυτές δέχθηκαν με ικανοποίηση ότι η BHP σχεδιάζει να επιστρέψει έσοδα στους μετόχους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης