Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με αζερική τεχνογνωσία η τουρκική γεώτρηση στη Μεσόγειο

Με αζερική τεχνογνωσία η τουρκική γεώτρηση στη Μεσόγειο

Η CDC έχει εμπειρία γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πραγματοποίησε γεώτρηση βάθους 5.800 μέτρων στο τεμάχιο Σιέμεν του Ισραήλ

Η Caspian Drilling Company (CDC), θυγατρική εταιρεία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Socar του Αζερμπαϊτζάν, θα είναι ο εργολάβος για την πρώτη τουρκική γεώτρηση στην με το γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την πληροφορία για τη συνεργασία της CDC και της Socar με την τουρκική κρατική εταιρεία TPAO, προς όφελος της οποίας θα γίνει η γεώτρηση, δημοσιεύει η επιθεώρηση Natural Gas World. Σε γενικές γραμμές, ελλείψει τεχνογνωσίας της TPAO στον τομέα των γεωτρήσεων, η τουρκική εταιρεία αγόρασε τις υπηρεσίες της CDC ώστε προσωπικό της τελευταίας να στελεχώσει το γεωτρύπανο και να φέρει σε πέρας τη γεώτρηση. Δεν έγινε γνωστό κατά πόσον η συνεργασία της TPAO με τη CDC και τη Socar περιορίζεται στην επικείμενη γεώτρηση του Fatih ή επεκτείνεται σε βάθος χρόνου και θα καλύψει και άλλες γεωτρήσεις.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», για την πραγματοποίηση της γεώτρησης, η TPAO έχει έλθει σε συμφωνία και με άλλες ξένες εταιρείες που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στη θάλασσα ή στη στεριά ή προμηθεύουν αναγκαίο εξοπλισμό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί εδώ και μήνες τις προσπάθειες της τουρκικής εταιρείας να καταστήσει εφικτή την πραγματοποίηση γεωτρήσεων από το νεοαποκτηθέν γεωτρύπανο και έχει λάβει διαβεβαιώσεις από εταιρείες που θα συνεργαστούν μαζί της ότι η παροχή υπηρεσιών εκ μέρους τους θα περιοριστεί σε γεωτρήσεις που θα λάβουν χώρα σε τουρκικά ύδατα και όχι σε θαλάσσιες περιοχές που αμφισβητούνται από άλλα κράτη ή πολύ περισσότερο σε περιοχές που εμπίπτουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τη Natural Gas World, η CDC έχει εμπειρία γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πραγματοποίησε γεώτρηση βάθους 5.800 μέτρων στο τεμάχιο Σιέμεν του Ισραήλ. Η γεώτρηση έγινε το 2012, κόστισε 80 εκατ. δολάρια, αλλά δεν κατέληξε σε εντοπισμό κοιτάσματος. Η ίδια εταιρεία πραγματοποίησε ή συμμετείχε σε αριθμό γεωτρήσεων στην Κασπία Θάλασσα για λογαριασμό του Αζερμπαϊτζάν.

 

Η Natural Gas World επικαλείται ενημερωμένες πηγές και γράφει ότι η πρώτη γεώτρηση του Fatih στην Ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει προς τα τέλη Ιουλίου σε θαλάσσια περιοχή που σύμφωνα με την πηγή της ιστοσελίδας δεν εμπίπτει σε ζώνη αμφισβητούμενη από άλλα κράτη. Δεν αναφέρεται ούτε η περιοχή ούτε το σημείο της γεώτρησης, ωστόσο βάσει παλαιότερων πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν, εκτιμάται ότι η πρώτη προσπάθεια του τουρκικού γεωτρύπανου θα καταβληθεί ανοικτά της Αττάλειας. Το βάθος της γεώτρησης θα φθάσει τα 6.000 μέτρα, σύμφωνα με την πληροφόρηση του NGW.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης