Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επενδύσεις της Vitol σε αιολικά πάρκα της Ευρώπης

Επενδύσεις της Vitol σε αιολικά πάρκα της Ευρώπης

Vitol και Glencore επιδιώκουν την απόκτηση των ΕΛΠΕ προκειμένου να την εντάξουν στις δραστηριότητες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων

Την μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα με λιγότερο άνθρακα επιχειρεί η ολλανδική Vitol σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που υπογραμμίζει την επένδυση 200 εκατ. ευρώ σε ένα νέο fund που θα υποστηρίζει τα αιολικά πάρκα της Ευρώπης.

Ειδικότερα, η ιδιωτική εταιρεία που έχει έδρα στο Ρότερνταμ και τα περισσότερα στελέχη της βρίσκονται στο Λονδίνο, θα εξετάσει να επενδύσει σε περισσότερα από τέσσερα έργα.

Το κεφάλιαο θα υποστηριχθεί ως κοινοπραξία με μια ιδιωτική επενδυτική εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο, την Low Carbon, με την οποία αξίζει να αναφερθεί ότι εργάζεται σε έργα αποθήκευσης μπαταριών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Από το 2025 σχεδόν το 27% της ευρωπαϊκής ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από αιολική και ηλιακή ενέργεια", δήλωσε ο Simon Hale, επικεφαλής των επενδύσεων της Vitol, προσθέτοντας ότι: «Η Vitol είναι πρόθυμη να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων στις ΑΠΕ για αν συμπληρώσει τις υπάρχουσες δραστηριότητές της».

Παράλληλα, η ολλανδική εταιρεία εμπορεύεται πάνω από 7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, που θεωρούνται αρκετά για να ικανοποιεί τις ανάγκες σε καύσιμα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας σε συνδυασμό

Η απόφασή της να επενδύσει σε έργα αιολικών πάρκων είναι επίσης ένα στοίχημα ότι η αιολική ενέργεια, η οποία γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου, θα αρχίσει να συμπεριφέρεται περισσότερο όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, καθώς οι επιδοτήσεις βαθμιαία μεταφέρονται. Τα προϊόντα αυτά διακινούνται ήδη ευρέως από εταιρείες όπως η Vitol, η οποία διαθέτει μεγάλες επιχειρήσεις άνθρακα και αερίου.

Το 2017, η Vitol και η Low Carbon ξεκίνησαν τη VLC Energy για να επενδύσουν σε πάρκα συσσωρευτών και άλλα έργα αποθήκευσης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες πετρελαίου όπως η BP, η Total και η Royal Dutch Shell, ξεκινούν επίσης μια σειρά επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες, καθώς επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις επιχειρήσεις τους και να αντισταθμίσουν τον κόσμο με τη μείωση του άνθρακα.

Υπενθυμίζεται ότι η Vitol μαζί με την Glencore επιδιώκουν την απόκτηση των ΕΛΠΕ προκειμένου να την εντάξουν στις δραστηριότητες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης