Διεθνή

Reuters: Σε 3 περιφέρειες θέλουν να χωρίσουν την Συρία η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία

Reuters: Σε 3 περιφέρειες θέλουν να χωρίσουν την Συρία η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία
Ο Ρώσος πρόεδρος επιχειρεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Συρία, με στόχο τη συμβολική αποκατάσταση της Ρωσίας ως μια παγκόσμια δύναμη, αλλά και ως χώρας με καθοριστική ισχύ στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής
Σε τρεις διαφορετικές ζώνες επιρροής τους, επιδιώκουν να χωρίσουν τη Συρία η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία, αφήνοντας πρόεδρο της ρημαγμένης από τον εμφύλιο πόλεμο μεσανατολικής χώρας τον Bashar al-Assad για μερικά ακόμα χρόνια.
Αυτό αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο μια Συρία τριών ζωνών επιρροής επιδιώκεται να υλοποιηθεί μέσω της δημιουργίας τριών αυτόνομων περιφερειών στο πλαίσιο μιας συριακής ομοσπονδίας, της οποίας θα ηγείται η σιιτική θρησκευτική σέκτα αλαουιτών που εκπροσωπεί ο Assad.
Για να γίνουν πραγματικότητα τα σχέδια Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας στη Συρία θα πρέπει να πειστούν όχι μόνον ο ίδιος ο Assad και οι αντάρτες που τον αντιμάχονται, αλλά σταδιακά και τα κράτη του Περσικού Κόλπου και οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Andrey Kortunov, γενικό διευθυντή της «δεξαμενής σκέψης» Russian International Affairs Council που φέρεται να διατηρεί στενές επαφές με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, «υπάρχει μια κίνηση προς την επίτευξη συμβιβασμού... Μια τελική συμφωνία θα είναι δύσκολη, αλλά οι στάσεις [που τηρούν τα ενδιαφερόμενα μέρη] έχουν μεταβληθεί».
Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται Ρωσία, Ιράν και Τουρκία - το οποίο για πρώτη φορά συζητήθηκε μεταξύ τους στην τριμερή συνάντηση ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ στη Μόσχα στις 20 Δεκεμβρίου 2016 - η ισχύς του Assad θα περιοριζόταν και θα του επέτρεπαν να παραμείνει πρόεδρος μόνο μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, στις οποίες θα παραιτούταν υπέρ ενός λιγότερο πολωτικού (οπωσδήποτε) αλαουίτη προεδρικού υποψηφίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, φέρεται να επιχειρεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Συρία, με στόχο τη συμβολική αποκατάσταση της Ρωσίας ως μια παγκόσμια δύναμη, αλλά και ως χώρας με καθοριστική ισχύ στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με το Reuters, αν η Ρωσία καταφέρει να προωθήσει τα σχέδιά της, οι νέες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα ξεκινήσουν στο μέσον του Ιανουαρίου του 2017 στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζαχστάν - στενού συμμάχου της Ρωσίας - και αρχικά δεν θα περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, γεγονός το οποίο ήδη προκαλεί τον εκνευρισμό και την δυσπιστία της Ουάσινγκτον.
Πάντα σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, η υλοποίηση του διαχωρισμού της Συρίας σε τρεις σφαίρες επιρροής θα ξεκινήσει με την εφαρμογή καθολικής εκεχειρίας στη Συρία για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Σταδιακά, σε αυτές θα κληθούν να συμμετάσχουν πρώτα οι χώρες του Περσικού Κόλπου, μετά οι ΗΠΑ και αργότερα η Ε.Ε., η οποία - πιθανότατα μαζί με τις χώρες του Κόλπου - θα εισφέρει τη χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης χώρας.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης