Διεθνή

Ιαπωνικές εταιρείες σχεδιάζουν να επενδύσουν 11 δισ. δολ. στην ηλεκτρική διασύνδεση Ρωσίας-Ιαπωνίας

Ιαπωνικές εταιρείες σχεδιάζουν να επενδύσουν 11 δισ. δολ. στην ηλεκτρική διασύνδεση Ρωσίας-Ιαπωνίας
Οι Ιάπωνες επενδυτές ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ένα έργο που θα συνδέει το Primorye Region στη Ρωσική Άπω Ανατολή και τη Sakhalin με το βόρειο ιαπωνικό νησί Hokkaido μέσω ενός ενεργειακού δικτύου
Η επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στην Ιαπωνία νωρίτερα αυτό το μήνα φαίνεται ότι αποφέρει καρπούς.
Με τη βιομηχανική οικονομία της Ιαπωνίας να αναζητεί ενεργειακό εφοδιασμό, η Ρωσία μπορεί να αρχίσει να παρέχει σύντομα στην ασιατική χώρα ηλεκτρική ενέργεια.
Οι Ιάπωνες επενδυτές ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ένα έργο που θα συνδέει το Primorye Region στη Ρωσική Άπω Ανατολή και τη Sakhalin με το βόρειο ιαπωνικό νησί Hokkaido μέσω ενός ενεργειακού δικτύου.
Μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Oleg Budargin, γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Rosseti, εξήγησε ότι οι Ιάπωνες ομόλογοι του ήταν αυτοί που προτείνουν την ιδέα.
"Οι ιαπωνικές εταιρείες ήρθε σε μας στην Αγία Πετρούπολη  προκειμένου να συμμετάσχουν στο Οικονομικό Φόρουμ του τρέχοντος έτους με μια πρόταση: να οικοδομήσουμε μια ρωσο-ιαπωνική ενεργειακή γέφυρα", δήλωσε ο Budargin, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Kaliningrad, τη Δευτέρα 26/12/2016.
Η εταιρεία υπενθύμισε ότι η ιδέα για αυτό το είδος έργου μεγάλης κλίμακας έχει συζητηθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, αν και στο παρελθόν η Ρωσία είχε ξεκινήσει τις συζητήσεις.
Ο Budargin είπε ότι οι Ιάπωνες επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να επενδύσουν μέχρι 11 δισεκατομμύρια δολάρια στο έργο.
Όμως οι Ιάπωνες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στην εγχώρια αγορά η οποία πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει πρώτα με κάποιο τρόπο να τροποποιήσει ή να καταργήσει μια εθνική νομοθεσία που απαγορεύει την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες χώρες.
Υπάρχουν επίσης πολιτικοί παράγοντες, σημείωσε ο Budargin, και όχι απαραίτητα συνδεδεμένοι με τις  ρωσο-ιαπωνικές σχέσεις.
Αλλά "στο επίπεδο των απλών ανθρώπων, νομίζω ότι υπάρχει μια πολύ ισχυρή κατανόηση, και ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις έχει αρχίσει να εξετάζουν αυτό το θέμα με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο αξιωματούχος. Κατά τα προηγούμενα έτη, το Τόκιο δίσταζε να συμφωνήσει για τη σύνδεση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας, επικαλούμενο το υψηλό κόστος και τους φόβους του για την εξάρτηση από το ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.
Επισημαίνοντας τα αναμενόμενα οφέλη του έργου,ο  Budargin υπενθύμισε ότι η Ιαπωνία δεν έχει αποθέματα υδρογονανθράκων, και ότι μετά την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα το 2011, η εμπιστοσύνη των αρχών όσον αφορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας  βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει όλα τα απαραίτητα για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πόρων, και δεν θα χρειάζεται καν να κατασκευάσει νέα εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής.
Αυτή τη στιγμή, πάνω από το 30% της παραγωγικής ικανότητας της Ρωσικής  Άπω Ανατολής αποτελείται από τα αποθεματικά.
Η Rosseti έχει ήδη υπογράψει σε μια πολυεθνική μνημόνιο «για τη δημιουργία μιας αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια στην περιοχή του Ειρηνικού, και την Ασία».
Με βάση το έγγραφο αυτό, οι κυβερνήσεις και οι εθνικές ενεργειακές εταιρείες διεξάγουν διαπραγματεύσεις σχετικά με την ενσωμάτωση των περιφερειακών ενεργειακών υποδομών.
Μαζί με τη Ρωσία και την Ιαπωνία, σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν επίσης η Κίνα, η Μογγολία και η Νότια. Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν ένα λαμπρό μέλλον, τόνισε ο Budargin.
Νωρίτερα φέτος, στελέχη του κυβερνώντος συνασπισμού της Ιαπωνίας πρότειναν την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Tokyo Bay μέσω του Hokkaido και της Sakhalin.
Το ρωσικό φυσικό αέριο που παραδίδεται μέσω του αγωγού λέγεται ότι είναι σημαντικά φθηνότερο από ό, τι το υγροποιημένο αέριο που σήμερα παραδίδεται στην Ιαπωνία με πλοίο.
Η Ρωσική κρατική επιχείρηση ενέργειας Gazprom διεξάγει τη δική της μελέτη σκοπιμότητας, και οι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές ασχολούνται ενεργά με τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον επιμερισμό του κόστους, περιβαλλοντικά ζητήματα, και τεχνικές λεπτομέρειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης