Διεθνή

Καμία χώρα δεν πρόκειται να βγει κερδισμένη από τον εμπορικό πόλεμο

tags :
Καμία χώρα δεν πρόκειται να βγει κερδισμένη από τον εμπορικό πόλεμο

Μόλις αυξηθούν οι πιέσεις θα επικρατήσει ο διάλογος

Εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα ο πολυσυζητημένος «εμπορικός πόλεμος» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε μία πραγματικότητα, η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία παγκοσμίως.
Την περασμένη Παρασκευή (6/7) ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έθεσε σε ισχύ δασμούς 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών, ενώ επιπλέον δασμοί 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να επιβληθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εάν δεν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός με την Κίνα.
Από την πλευρά του, το Πεκίνο δε δείχνει διατεθειμένο να πραγματοποιήσει κάποια υποχώρηση, «απαντώντας» στα μέτρα των ΗΠΑ με δασμούς ίσης αξίας στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.
Καθώς οι εμπορικές διαφωνίες των δύο χωρών κλιμακώνονται όλο και περισσότερο, αρκετοί επενδυτές, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι ευελπιστούν ότι οι κινήσεις των ΗΠΑ αποτελούν μία διαπραγματευτική τακτική, παρόμοια με εκείνη της Βόρειας Κορέας.
Ενώ πριν από μερικούς μήνες ο Donald Trump εμφανιζόταν έτοιμος να πλήξει το βορειοκορεατικό καθεστώς, κατέληξε στις 12 Ιουνίου του 2018 να πραγματοποιεί συνάντηση με τον Kim Jong Un, με τους δύο ηγέτες να πραγματοποιούν εν συνεχεία κοινές δηλώσεις αναφορικά με την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Αδιαμφισβήτητα αυτή η εξέλιξη έδωσε ώθηση στον αμερικανό πρόεδρο, ενόψει και τον ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο, κάτι που ενδεχομένως να προσπαθεί να επιτύχει και στην περίπτωση της Κίνας.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές φοβούνται ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο απέναντι τόσο στο Πεκίνο, όσο και σε άλλους εμπορικούς της εταίρους, βασιζόμενη στην πεποίθηση του αμερικανού προέδρου ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλού, και εύκολοι στο να τους κερδίσει κάποιος».
Εάν τα πράγματα όντως εξελιχθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε όλον τον κόσμο θα έρθουν αντιμέτωποι με μία ανατροπή της τάσης προς την παγκοσμιοποίηση, η οποία καθοδηγεί την παγκόσμια ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια.
Ήδη αρκετοί αναλυτές εκφράζουν τους φόβους τους ότι η παγκόσμια οικονομία θα οδηγηθεί σε ύφεση, ακόμα και αν οι δασμοί που τέθηκαν σε ισχύ έχουν μέχρι στιγμής μικρό αντίκτυπο στις οικονομίες των δύο χωρών.
Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί με επιβολή δασμών σε εισαγωγές οχημάτων από διάφορους συμμάχους της, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με αποχώρηση από την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, γεγονός που θα αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από το Μεξικό και τον Καναδά.
Και μπορεί ορισμένες χώρες να αποκομίσουν ορισμένα οφέλη από αυτές τις διαμάχες, ωστόσο η ζημιά που θα υποστεί το παγκόσμιο εμπόριο, και η επιβράδυνση που θα σημειωθεί στις επενδύσεις θα επηρεάσει έμμεσα ή άμεσα όλες τις πλευρές.
Σε αρκετές έρευνες που γίνονται ανά τον κόσμο σχετικά με το επενδυτικό και το επιχειρηματικό κλίμα, οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν ως βασικό δυνητικό κίνδυνο για την ανάπτυξη τις εμπορικές εντάσεις, ενώ αρκετοί διστάζουν να πραγματοποιήσουν καινούριες κινήσεις, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί γύρο από το σχετικό ζήτημα.
Και μπορεί οι κινήσεις της Ουάσιγκτον να ενισχύουν το μότο του Donald Trump να κάνει την Αμερική ξανά σπουδαία, όμως η απρόβλεπτη πορεία της εμπορικής διαμάχης μπορεί να επηρεάσει ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών της χώρας.
Μέσω των δασμών της Κίνας σε αγροτικά προϊόντα όπως είναι οι σπόροι σόγιας, το βαμβάκι, το ρύζι και το χοιρινό, οι πρώτες εντάσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς αρκετοί εκπρόσωποι του γεωργικού τομέα, αλλά και αμερικανοί γερουσιαστές εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ο τομέας.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Γεωργίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στηρίξει οικονομικά τους αγρότες που θα επηρεαστούν από τους δασμούς, ωστόσο αυτή η στρατηγική δεν πρόκειται να αποδεχθεί βιώσιμη μακροπρόθεσμα.
Τα παραπάνω γεγονότα όμως δεν πρόκειται να αφήσουν ανεπηρέαστη ούτε την πλευρά της Κίνας, καθώς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη ηλεκτρονικό εμπόριο θα δεχθούν πλήγμα τόσο στις εξαγωγές τους, όσο και στις επενδύσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν στις ΗΠΑ.
Ένας ακόμα τομέας που δεχθεί σημαντικό πλήγμα είναι αυτός των ηλεκτρονικών ειδών, καθώς οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα δεν εντοπίζονται μόνο στην Κίνα και τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες, όπως αυτή της Νότιας Κορέας.
Το ενδεχόμενο διακοπών στην αλυσίδα εφοδιασμού αποτελεί ήδη έναν μεγάλο «πονοκέφαλο» για τις εταιρείες του τομέα, εξ’ αιτίας του αντίκτυπου που θα έχουν οι εμπορικές εντάσεις στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και τη ζήτηση προς τα ηλεκτρονικά προϊόντα.
Προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, θα είναι πλέον πιο ακριβά για τους καταναλωτές, γεγονός που θα επηρεάσει με τη σειρά του και τις εταιρείες που τα εισάγουν.
Μάλιστα, οι καταναλωτές ενδέχεται να αποδειχθούν οι μεγαλύτεροι «χαμένοι» από τον εμπορικό πόλεμο, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξήσεις τιμών σε ολόκληρο τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων, καθώς οι εταιρείες θα αναγκαστούν να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στους υψηλότερους δασμούς, ώστε να περιορίσουν τις απώλειες.
Με τους καταναλωτές και τους παραγωγούς των ΗΠΑ να βρίσκονται υπό πίεση, το σενάριο για ενίσχυση της εγχώριας εικόνας του Donald Trump θα μπορούσε εν τέλει να αποδυναμωθεί μέχρι τον Νοέμβριο.
Και αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με τους αισιόδοξους αναλυτές, οι δασμοί που επιβλήθηκαν έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα και δεν πρόκειται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα.
Ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας του, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή την πόρτα των διαπραγματεύσεων προς κάθε πλευρά.
Όταν μάλιστα συνειδητοποιήσει ότι οι δασμοί αναμένεται να προκαλέσουν πραγματική ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ, ο ίδιος θα ρίξει τους τόνους και επιχειρήσει να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.
Ενδεχομένως οι δύο πλευρές να επιχειρήσουν να ξεκινήσουν ξανά τις διαπραγματεύσεις το ερχόμενο διάστημα, όταν οι πιέσεις θα αρχίσουν να γίνονται πιο έντονες, προκειμένου να αποκομίσουν ορισμένα οφέλη σε ότι αφορά τις εγχώριες επενδύσεις και την αγορά προϊόντων, ωστόσο αυτή η επαναπροσέγγιση πρέπει να γίνει γρήγορα, καθώς τα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί είναι ήδη αρκετά, και δεν είναι σίγουρο το πόσο γρήγορα ή άμεσα θα μπορούν να κλείσουν.

Μενέλαος Μπέλλος
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης