Διεθνή

Πάτησε το κουμπί του εμπορικού πολέμου με την Κίνα ο Trump – Αντίποινα από το Πεκίνο

Πάτησε το κουμπί του εμπορικού πολέμου με την Κίνα ο Trump – Αντίποινα από το Πεκίνο

Σε ισχύ οι δασμοί 25% σε 818 κινέζικα προϊόντα που αντιστοιχούν σε εισαγωγές 34 δις δολαρίων

Το κουμπί του εμπορικού πολέμου με την Κίνα πάτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump καθώς σε ισχύ είναι από τα ξημερώματα οι δασμοί της τάξης του 25% σε 818 κινέζικα προϊόντα, εισαγωγές που αντιστοιχούν σε 34 δις δολάρια.
Η απάντηση από το Πεκίνο ήταν άμεση, όπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει, επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας.
Μάλιστα λίγο πριν τεθούν σε εφαρμογή οι δασμοί των ΗΠΑ, τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας κατηγόρησαν τον Λευκό Οίκο ότι συμπεριφέρεται σαν «συμμορία», την ώρα που ο Trump απειλεί για νέους πρόσθετους δασμούς.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι σε διάρκεια δύο εβδομάδων από σήμερα, θα υπάρξουν πρόσθετοι δασμοί ύψους 16 δις δολαρίων σε κινέζικα προϊόντα ενώ απειλεί ότι υπάρχει μια ακόμα λίστα με κινέζικα προϊόντα, στα οποία εξετάζει να επιβάλει δασμούς ύψους 500 δις δολαρίων.
Από την πλευρά της η Κίνα διαμηνύει ότι δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς και ότι θα απαντά με δασμούς ίσης αξίας στα μέτρα που λαμβάνει η διακυβέρνηση των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Reuters, αν και η αρχική αυτή αντιπαράθεση δεν αναμένεται να έχει μεγάλες και άμεσες οικονομικές συνέπειες, υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια παρατεταμένη σύγκρουση που θα επηρεάσει αρνητικά τους παραγωγούς και τους εισαγωγείς των «πληττόμενων» προϊόντων και που θα αποτελέσει πλήγμα για το παγκόσμιο εμπόριο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Κίνα εκτιμά πως από την επιβολή των δασμών αυτών – των 34 δις δολαρίων και των 16 δις δολαρίων που έρχονται – η οικονομική ανάπτυξη της θα μειωθεί κατά 0,2% του ΑΕΠ της την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτηρίζει τον εμπορικό προστατευτισμό και τις μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ «κοντόφθαλμες» καλώντας τους Ευρωπαίους να εργαστούν με την Κίνα για ναι διασφαλίσουν ένα ελεύθερο σύστημα εμπορίου παγκοσμίως.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης