Διεθνή

Εμπορικός πόλεμος: LNG το μυστικό όπλο της Κίνας - Εκτός δασμών παραμένει προς το παρόν

Εμπορικός πόλεμος: LNG το μυστικό όπλο της Κίνας -  Εκτός δασμών παραμένει προς το παρόν

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι ετήσιες κινεζικές εισαγωγές LNG των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και 9 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε δύο ή τρία χρόνια, από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2017

Η παράλειψη από την  Κίνας του υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τον τεράστιο κατάλογο των προϊόντων των ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν εισαγωγικά τέλη από την Παρασκευή έχει διατηρήσει ένα πιθανό όπλο σε περίπτωση διεύρυνσης  του εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον.
Υπογραμμίζει επίσης την επιθυμία του Πεκίνου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, καθώς προωθεί  την απομάκρυνση από τη άνθρακα  εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων  ως βασικό μέρος του «πολέμου κατά της ρύπανσης».
Η Κίνα θα επιβάλει την Παρασκευή δασμούς ύψους  34 δις.δολάρια ΗΠΑ από  το χοιρινό κρέας έως τη σόγια και το  βαμβάκι σε αντίποινα για μια παρόμοια κίνηση από την Ουάσινγκτον.
"Εάν  εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί, (περιμένω) η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προσθέσει LNG ", δήλωσε αξιωματούχος αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου στο reuters.
Παρά το γεγονός ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου των ΗΠΑ προς την Κίνα έχουν μέχρι στιγμής μικρό όγκο και αξία σε σύγκριση με τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως αμερικανικού αργού που φθάνει στη χώρα, οι αναλυτές λένε ότι τα επίπεδα αυτά θα μπορούσαν να κινηθούν ανοδικά  καθώς το Πεκίνο προχωράει με τη μάχη  κατά της ρύπανσης .
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι ετήσιες κινεζικές εισαγωγές LNG των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και 9 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε δύο ή τρία χρόνια, από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2017. Το ποσό θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλύσουν το πρόβλημα του εφοδιασμού.
Αυτό θα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο να εξισορροπηθεί το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα σημαντικό πρόβλημα της εμπορικής διαμάχης. Αλλά η στρατηγική  αυτή παραχωρεί επίσης στο Πεκίνο ένα άλλο όπλο στο οπλοστάσιό του εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης