Διεθνή

Ιράν σε Trump: Το πετρέλαιο θα φθάσει τα 100 δολάρια και θα είναι δικό σου λάθος

tags :
Ιράν σε Trump: Το πετρέλαιο θα φθάσει τα 100 δολάρια και θα είναι δικό σου λάθος

Ευθύνες στο αμρικανό πρόεδρο ρίχνει ο Ιρανός επικεφαλής του ΟΠΕΚ

Το πετρέλαιο θα κοστίσει σύντομα 100 δολάρια το βαρέλι λόγω διαταραχών του εφοδιασμού που προκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Trupm δήλωσε ο Ιρανός επικεφαλής  του οργανισμού στο  Reuters την Πέμπτη , προειδοποιώντας ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα βοηθήσουν να μειωθούν οι τιμές αλλά θα είναι μάταιο.
Ο Trump κατηγόρησε και πάλι τον ΟΠΕΚ για αύξηση των τιμών καυσίμων την Τετάρτη και παρότρυνε τους συμμάχους των ΗΠΑ όπως η Σαουδική Αραβία να αντλήσουν περισσότερο  χρήματα εάν  θέλουν η Ουάσινγκτον να συνεχίσει να τις προστατεύει από το Ιράν.
Το Ιράν, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, αντιμετωπίζει κυρώσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου γεγονός που ωθεί ορισμένους αγοραστές να μειώσουν τις αγορές τους.
Ο Ιρανός επικεφαλής  του ΟΠΕΚ, Hossein Kazempour Ardebili, δήλωσε στο Reuters ότι ο Trump « δεν περίμενε ποτέ», όταν θα εμπόδιζε την πρόσβαση του Ιράν στις παγκόσμιες αγορές, ότι θα καταλήξει «όμηρος της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας», που έχουν ελάχιστο συμφέρον να μειώσουν τις τιμές.
"Η ευθύνη της καταβολής των επιπλέον τιμών για το πετρέλαιο από τους καταναλωτές όλου του κόσμου, ειδικά στα βενζινάδικα των ΗΠΑ, είναι αποκλειστικά στους ώμους του (Trump) και η τιμή των 100 δολαρίων ανά βαρέλι δεν έχει ακόμη έρθει", δήλωσε ο Kazempour.
Οι αυξανόμενες τιμές βενζίνης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν πολιτικό πονοκέφαλο για το Trump πριν από τις εκλογές του Κογκρέσου τον Νοέμβριο, αντισταθμίζοντας τους ισχυρισμούς ότι οι φορολογικές περικοπές και οι κυρώσεις των ομοσπονδιακών κανονισμών συνέβαλαν στην ενίσχυση της οικονομίας των ΗΠΑ.
Σε ένα tweet το Σάββατο, ο Trump είπε ότι η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια, έναν ισχυρισμό που ο Λευκός Οίκος ανέτρεψε με μια μεταγενέστερη δήλωση.
Η  Σαουδική Αραβίας, το μεγαλύτερο μέλος του ΟΠΕΚ, διαβεβαίωσε τον Trump ότι η χώρα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου αν χρειαστεί και διαθέτει 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πλεονάζοντος δυναμικού που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να βοηθήσουν τις τιμές του πετρελαίου να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την  Βενεζουέλα και στο Ιράν.
Ο Trump διαμαρτύρεται για τον ΟΠΕΚ την ίδια στιγμή που η Ουάσιγκτον πιέζει τους ευρωπαίους συμμάχους της να σταματήσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.
Το Ιράν απειλεί να εμποδίσει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω μιας βασικής πλωτής οδού του Κόλπου σε αντίποινα εναντίον οποιασδήποτε εχθρικής δράσης των ΗΠΑ.
Ο Kazempour είπε: "Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε έτσι, γνωρίζουμε ότι μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε μαζί. Κανείς δεν σε θέλει (Trump) να προστατεύσει κανέναν ... Αγωνίζεσαι με όλους, Κύριε, από τότε που πήγες στον Λευκό Οίκο. "



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης