Διεθνή

Η προειδοποίηση της Κίνας στις ΗΠΑ για την επιβολή δασμών

Η προειδοποίηση της Κίνας στις ΗΠΑ για την επιβολή δασμών

Τα κινέζικα αντίμετρα θα τεθούν σε ισχύ αμέσως μετά την εφαρμογή των αμερικάνικων δασμών τονίζει το Πεκίνο

Την θέση ότι οι ΗΠΑ με την απειλή επιβολής δασμών ανοίγουν «πόλεμο» με όλο τον κόσμο διατύπωσε η Κίνα, η οποία για ακόμα μια φορά εξέφρασε την ετοιμότητα της να προχωρήσει σε αντίποινα εφόσον η διακυβέρνηση Trump υλοποιήσει τις απειλές της.
Η κυβέρνηση Trump αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση της επιβολής δασμών ύψους 34 δις ευρώ σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα τα ξημερώματα της Παρασκευής 6 Ιουλίου, την ώρα που ο Trump έχει απειλήσει να κλιμακώσει την εμπορική αντιπαράθεση επιβάλλοντας δασμούς ύψους 450 δις δολαρίων σε περίπτωση που το Πεκίνο προχωρήσει σε αντίμετρα.
Η εμπορική αυτή αντιπαράθεση έχει συμπαρασύρει προς τα κάτω  χρηματιστήρια, αγορές, νομίσματα αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο.
Η Κίνα από την πλευρά της διαμηνύει πως δεν θέλει τον εμπορικό πόλεμο, τονίζει πως δεν θα είναι εκείνη που θα ρίξει την πρώτη «πιστολιά» αλλά επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο πως τα αντίμετρα της θα τεθούν σε ισχύ αμέσως μετά την εφαρμογή των αμερικανικών μέτρων.
Την ίδια στιγμή ,το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας τόνισε  ότι οι δασμοί που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πλήξουν αλυσίδες εφοδιασμού ξένων εταιρειών τόσο κινέζικων όσο και αμερικάνικων, ενώ η υπηρεσία τελωνείων ανέφερε ότι οι κινεζικοί δασμοί που αποφασίστηκε να επιβληθούν σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα θα τεθούν σε ισχύ αμέσως αφού εφαρμοστούν οι αμερικανοί δασμοί.
«Αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή δασμών, επί της ουσίας θα επιβάλλουν δασμούς σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται και αμερικανικές και κινέζικες.
Τα μέτρα των ΗΠΑ επί της ουσίας επιτίθενται στις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής.
Για να το θέσω απλά, οι ΗΠΑ ανοίγουν πόλεμο με όλο τον κόσμο, ακόμα και με τον εαυτό τους.
Η Κίνα δεν θα υποκύψει στις απειλές και στους εκβιασμούς και δεν θα αποσύρει την αποφασιστικότητα της να υπερασπιστεί το ελεύθερο εμπόριο» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Gao Feng.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης