Διεθνή

Το Κονγκό θα ανοίξει δύο εθνικά πάρκα για γεωτρήσεις πετρελαίου

Το Κονγκό θα ανοίξει δύο εθνικά πάρκα για γεωτρήσεις πετρελαίου

Παρά τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων η κυβέρνηση δήλωσε ότι έχει επίγνωση της προστασίας των ζώων και των φυτών στις δύο περιοχές της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ανακοίνωσε την Παρασκευή 29/8/2018 ότι αποφάσισε να ανοίξει τμήματα των εθνικών πάρκων Virunga και Salonga, που φιλοξενούν γορίλες, bonobos και άλλα σπάνια είδη, για γεωτρήσεις πετρελαίου.
Νωρίτερα οι προτάσεις που επιτρέπουν την εξερεύνηση πετρελαίου στα πάρκα δέχθηκαν την έντονη αντίσταση περιβαλλοντικών ακτιβιστών, οι οποίοι λένε ότι η διάτρηση θα έθετε σε κίνδυνο την άγρια ζωή και θα απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας θέρμανση του πλανήτη.
Η κυβέρνηση έχει υπερασπιστεί το δικαίωμά της να εγκρίνει γεωτρήσεις οπουδήποτε στη χώρα και δήλωσε ότι έχει επίγνωση της προστασίας των ζώων και των φυτών στις δύο περιοχές της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι έχει εγκρίνει την ίδρυση διυπουργικών επιτροπών επιφορτισμένων με την προετοιμασία σχεδίων αποχαρακτηρισμού τμημάτων των πάρκων, συμπεριλαμβανομένων των 1.720 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ή 21,5%, του Virunga του ανατολικού Κονγκό.
Το Virunga βρίσκεται στα επικαλυμμένα με δάση ηφαίστεια της κεντρικής Αφρικής και φιλοξενεί πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού των ορεινών γορίλλων. Η βρετανική εταιρεία Soco International πραγματοποίησε σεισμικές δοκιμές εκεί αλλά άφησε την άδεια να λήξει το 2015.
Το Salonga καλύπτει 33.350 τετραγωνικά χιλιόμετρα της λεκάνης απορροής του Κονγκό, του δεύτερου μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο, και φιλοξενεί bonobos, ελεφάντες των δασών, χιμπαντζήδες και παγώνια του Κονγκό.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης