Διεθνή

Η Gazprom στοχεύει σε ρεκόρ πωλήσεων αερίου στην Ευρώπη φέτος - Τα σχέδια για τον Turkstream

Η Gazprom στοχεύει σε ρεκόρ πωλήσεων αερίου στην Ευρώπη φέτος - Τα σχέδια για τον Turkstream

Η Gazprom κατάφερε να αυξήσει σταδιακά το μερίδιο αγοράς της στην Ευρώπη, την κύρια αγορά της, σε περίπου 34%, παρά τη γενική «αποστροφή» προς το ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό

Η ρωσική Gazprom αναμένει ρεκόρ πωλήσεων φυσικού αερίου φέτος στην Ευρώπη, δήλωσε ο επικεφαλής της Alexei Miller την Παρασκευή 29/6/2018, υποβαθμίζοντας την απειλή που προκαλούν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της  Ουάσινγκτον.
Η Gazprom κατάφερε να αυξήσει σταδιακά το μερίδιο αγοράς της στην Ευρώπη, την κύρια αγορά της, σε περίπου 34%, παρά τη γενική «αποστροφή» προς το ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, η οποία έγινε όλο και πιο πολιτικοποιημένη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexei Miller, δήλωσε ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία και την Ευρώπη εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 205 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το τρέχον έτος, από 194,4 δισεκατομμύρια κυβικά εκατοστά πέρυσι, σημειώνοντας επίσης ρεκόρ.
"Υπάρχουν προοπτικές και οι προοπτικές σχετίζονται με την πτώση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται", ανέφερε ο Alexander Medvedev, αντιπρόεδρος, στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Gazprom.
"Η Gazprom έχει όλη την ικανότητα να προμηθεύει αέριο την Ευρώπη στην ποσότητα που χρειάζεται η Ευρώπη".
Σύμφωνα με αναλυτές, οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να υπονομεύσουν τη θέση της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν το πρώτο φορτίο φυσικού αερίου LNG πέρυσι. Ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας και της Πολωνίας, άρχισαν να μειώνουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών με την εισαγωγή LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, ο Miller δήλωσε ότι λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και μεταφοράς, το LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι ανταγωνιστικό στην Ευρώπη.
H κατανάλωση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέρυσι ήταν μόλις 2 εκατομμύρια τόνους επεσήμανε.

Turkstream

Ο κ. Miller δήλωσε επίσης  ότι η Gazprom σκοπεύει να προμηθεύσει τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ουγγαρία μέσω ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου, αφού ολοκληρώσει τη δεύτερη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Turkstream  από τις ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Turkstream αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Μόσχας να παρακάμψει την Ουκρανία ως διαδρομή διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία λαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της από τη Gazprom.
Η Gazprom κατασκευάζει το Turkstream σε δύο γραμμές, με χωρητικότητα 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως το καθένα, η πρώτη από τις οποίες θα προμηθεύσει την Τουρκία και η δεύτερη τη νότια Ευρώπη.
Σχετικά με το αέριο της δεύτερης γραμμής του αγωγού Turkish Stream ο Miller δήλωσε ότι μπορεί να περάσει μέσω της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας από τις αρχές του 2020 και πρόσθεσε ότι οι παραπάνω χώρες έχουν αποφασίσει να αναπτύξουν τα δίκτυα φυσικού αερίου τους, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στο αν οι παραπάνω δηλώσεις συνιστούν οριστική επιλογή εκ μέρους του ρωσικού ομίλου η αν παραμένει ανοικτή η μεταφορά του αερίου του Turkish Stream μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας.
 Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η Gazprom, η οριστική της απόφαση προβλέπεται να ληφθεί πριν τα τέλη του 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης