Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε δεινή θέση το Ιράν - Περιορίζονται οι επιλογές στο πετρέλαιο

Σε δεινή θέση το Ιράν - Περιορίζονται οι επιλογές στο πετρέλαιο

«Το Ιράν δεν έχει σημασία για τον ΟΠΕΚ", δήλωσε ο Olivier Jakob, διευθύνων σύμβουλος της Petromatrix GmbH

Σε δυσμενή θέση βρίσκεται πλέον το Ιράν καθώς η θέση του στην αγορά πετρελαίου φαντάζει πιο αδύναμη από ποτέ έπειτα από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ την περασμένη βδομάδα στη Βιέννη.

Η Τεχεράνη σύμφωνα με το Bloomberg δέχεται «χτυπήματα» από παντού. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πείσει τους αγοραστές να σταματήσουν όλες τις αγορές του ακατέργαστου αργού της χώρας, ενώ ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του υποκλίνονται στην πίεση των ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής και κάλυψη του χάσματος.

Ο επικεφαλής της Washington, DC, με βάση τη σύμβουλο SVB Energy International, Sara Vakhshouri υπογράμμισε ότι: «Το Ιράν βρίσκεται σε μια πραγματικά φρικτή θέση τώρα. Δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα για να διατηρήσει τα ίδια επίπεδα των εξαγωγών του».

«Το Ιράν δεν έχει σημασία για τον ΟΠΕΚ", δήλωσε ο Olivier Jakob, διευθύνων σύμβουλος της Petromatrix GmbH. "Το ανακοινωθέν του OPEC ήταν ασαφές και το μήνυμα ανακατασκευάστηκε από τους Σαουδάραβες και τους Ρώσους. Έτσι μπορείτε να δείτε ποιος είναι υπεύθυνος εδώ».

Δεν είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ θα πετύχουν πλήρη παύση, καθώς ακόμη και Αμερικανοί σύμμαχοι είναι δυσαρεστημένοι με την μονομερή εγκατάλειψη της συμφωνίας που μείωσε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Τελευταίο καταφύγιο σωτηρίας για το Ιράν θα μπορούσε να είναι η Κίνα, η οποία θα μπορούσε να αγοράσει περισσότερο πετρέλαιο από το Ιράν, αν και θα πάρει το χρόνο για να εξοικονομήσει χρήματα από τις ΗΠΑ για την χρηματοδότηση και τη ναυτιλία, ανέφερε ο Sri Paravaikkarasu, αναλυτής πετρελαίου με σύμβουλο FGE στη Σιγκαπούρη.

«Το Ιράν σίγουρα θα προσπαθήσει να κοιτάξει προς την Κίνα, η οποία είναι, κατά κάποιο τρόπο, η τελευταία λύση", δήλωσε ο Paravaikkarasu. "Οι ινδοί ιδιωτικοί φορείς δήλωσαν σαφώς ότι πρόκειται να μειώσουν τις εισαγωγές από την Ιράν, ενώ τα ιαπωνικά και κορεάτικα διυλιστήρια θα συμμορφωθούν κατά κύριο λόγο με την πίεση των ΗΠΑ». Συμπλήρωσε.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης