Διεθνή

Συνεταιρικό κέντρο διανομής ρεύματος προτείνουν τα κατεχόμενα στη Λευκωσία

Συνεταιρικό κέντρο διανομής ρεύματος προτείνουν τα κατεχόμενα στη Λευκωσία
Ο τουρκοκύπριος υπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία κατεχομένων - Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνει και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
Την ίδρυση ενός συνεταιριστικού κέντρου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας προτείνει στην κυπριακή κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.
Ο κ. Ατούν υπενθύμισε, ότι μετά την έκρηξη το 2011 στο Μαρί η «Νότια Κύπρος» -όπως την αποκάλεσε- αγόρασε ηλεκτρισμό από τρία σημεία από το ψευδοκράτος και κάλεσε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» -όπως είπε- «να ιδρύσουμε ένα συνεταιρικό κέντρο διανομής, να ενοποιηθούμε με την Τουρκία και να μοιραστούμε με αυτούς την ενέργεια».
Ο τουρκοκύπριος υπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία κατεχομένων - Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνει και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι οι προηγούμενες «κυβερνήσεις» (σ.σ. τουρκοκυπριακές) δεν είχαν κάνει κάποιο βήμα και δήλωσε ότι οι σεισμογραφικές ερευνητικές εργασίες θα συνεχίσουν, από εκεί που είχαν μείνει.
Σε άρθρα της συμφωνίας όπως είπε, καθορίζονται τα σχέδια στους τομείς των εγκαταστάσεων των υποδομών πετρελαίου και φυσικού αερίου, της συντήρησης και της πώλησης παραγώγων πετρελαίου.
Όπως ανέφερε, για την παραγωγή ενέργειας τα κατεχόμενα χρησιμοποιούν τώρα πετρέλαιο, που είναι το πιο ρυπαρό και μη βιώσιμο σύστημα που υπάρχει.
Την ερχόμενη βδομάδα πρόσθεσε, θα συσταθεί μία κοινή ομάδα εργασίας με την Τουρκία, για τα θέματα που αφορά η συμφωνία και θα αρχίσει δουλειά το συντομότερο δυνατό.
Είπε ακόμη, ότι δεν βλέπει οποιοδήποτε κίνδυνο ως προς την «Αρχή Ηλεκτρισμού», δηλώνοντας ότι θα έχουν το 50% των κερδών, χωρίς την ανάμιξη των δημοσιονομικών πουθενά. Δήλωσε ακόμη, ότι για τη συμφωνία λήφθηκε η γνωμάτευση της «Γενικής Εισαγγελίας» και δεν τίθεται θέμα «αντισυνταγματικότητας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ατούν είπε ότι δεν είναι της στιγμής να μιλήσει για τη χρονική περίοδο, που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η ηλεκτρική ενέργεια με καλώδια.
Σε άλλη ερώτηση δήλωσε, ότι οι ανάγκες του ψευδοκράτους σε ηλεκτρική ενέργεια ανέρχονται στο 1,5 δισ. kw/h, εξηγώντας ότι αν με το σύστημα καλωδίου εξασφαλιστεί περισσότερη ποσότητα, τότε θα μειωθεί η ανάγκη σε πετρέλαιο και θα μειωθούν και οι τιμές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης