Επιχειρήσεις

ΗΠΑ: Απαλλαγή από τους δασμούς χάλυβα ζητούν οι εταιρείες πετρελαϊκών αγωγών - Η πρώτη αίτηση από τα ΣΩΛΚΟΡ για εξαίρεση

ΗΠΑ: Απαλλαγή από τους δασμούς χάλυβα ζητούν οι εταιρείες πετρελαϊκών αγωγών - Η πρώτη αίτηση από τα ΣΩΛΚΟΡ για εξαίρεση

Εξαίρεση από τους δασμούς επιδιώκει η Plains για τον πετρελαιαγωγό Cactus II των 500 μιλίων η οποία αναμένει αυτό το μήνα το πρώτο φορτίο από την Σωληνουργεία Κορίνθου

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες ενέργειας, όπως η Plains All American Pipeline, η Hess Corp και η Kinder Morgan Inc, είναι μεταξύ πολλών που επιδιώκουν εξαιρέσεις από του δασμούς εισαγωγής χάλυβα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις εμπορικές εντάσεις με εξαγωγείς όπως η Κίνα, ο Καναδάς και το Μεξικό.
Σχεδόν 21.000 αιτήσεις για εξαιρέσεις υποβλήθηκαν στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Από αυτές, περισσότερες από 500 αφορούν σωλήνες και συναφή υλικά.
Οι αρχικές αποφάσεις αναμένονται αυτό το μήνα, δίνοντας τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα εξισορροπήσει μια ατζέντα που ευνοεί τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα θα υποστηρίζει τις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ
Για την ενεργειακή βιομηχανία, η δυνατότητα εξαιρέσεων έχει μεγάλη σημασία μετά την κίνηση της Κίνας, που εξέπληξε τις αγορές την περασμένη εβδομάδα , επιβάλλοντας σε αντίποινα δασμούς στις εισαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

Η βιομηχανία αγωγών θα μπορούσε να αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος από τιμολόγια, καθώς περίπου το 77 τοις εκατό του χάλυβα που χρησιμοποιείται στους αγωγούς των ΗΠΑ εισάγεται, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 για τη βιομηχανία αγωγών. Οι τιμές συγκομιδής θερμής έλασης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν πάνω από 50 τοις εκατό από πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την S & P Global Platts.
Οι αγωγοί από το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο της χώρας στο δυτικό Τέξας μέχρι την ακτή του Κόλπου είναι σχεδόν πλήρεις, καθώς η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά περίπου 850.000 βαρέλια ημερησίως και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα μέχρι το επόμενο έτος.

Η Plains επεδίωξε εξαίρεση δασμών για τον πετρελαιαγωγό Cactus II των 500 μιλίων, ο οποίος θα συνδέει πετρελαϊκά πεδία του Δυτικού Τέξας με αποβάθρες εξαγωγής κοντά στο Corpus Christi του Τέξας.

Αυτό το μήνα, αναμένει να παραλάβει το πρώτο υλικό της από την Ελληνική εταιρεία  Corinth Pipeworks SA, (Σωληνουργεία Κορίνθου) σύμφωνα με την αναφορά που κατατέθηκε στο υπουργείο Εμπορίου.
"Πιστεύουμε ότι οι δασμοί θα ήταν άδικοι, αλλά μπορούμε να τα ανεχθούμε", δήλωσε στους επενδυτές ο Greg Armstrong, διευθύνων σύμβουλος της Plains All American Pipeline, προσθέτοντας ότι τα τιμολόγια και οι ποσοστώσεις εισαγωγής θα μπορούσαν να βλάψουν την ανάπτυξη της αμερικανικής παραγωγής.
Καμία μονάδα των ΗΠΑ δεν μπορεί να παράγει σωλήνες με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τη γραμμή Plains.
Μόνο τρεις στον κόσμο κάνουν τέτοιους σωλήνες και οι καθυστερήσεις παράδοσης θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τους περιορισμούς, γράφει η εταιρεία στην αναφορά της, επηρεάζοντας την τιμή του πετρελαίου από το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ.
Η γραμμή των 585.000 βαρελιών ανά ημέρα αναμένεται να αρχίσει να «τρέχει» το επόμενο έτος, και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές ο "συνωστισμός" αργού πετρελαίου θα μπορούσε να αναγκάσει ορισμένους παραγωγούς να κλείσουν την παραγωγή.
Η συνολική δυναμικότητα διύλισης από την πετρελαιοφόρο λεκάνη Permian το Μάρτιο ήταν 3,175 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), σύμφωνα με την υπηρεσία ενεργειακών πληροφοριών Genscape, από 3,3 εκατομμύρια μονάδες βάσης τον Ιούνιο.

Η Kinder Morgan θέλει επίσης εξαίρεση για τον αγωγό φυσικού αερίου του Gulf Coast Express από το Δυτικό Τέξας έως την ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, ύψους 1,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η παραγγελία για το 47% των εξειδικευμένων σωλήνων που απαιτούνται για το έργο  είναι από τον τουρκικό κατασκευαστή χάλυβα Borusan Mannesmann.
Μόνο ένας παραγωγός των ΗΠΑ θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Kinder Morgan, αλλά δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τον απαιτούμενο όγκο εντός του απαραίτητου χρονοδιαγράμματος, επεσήμανε η  Kinder στην αναφορά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να ενεργούν σε αιτήματα εξαιρέσεων εντός 90 ημερών από την υποβολή της αναφοράς, δήλωσε εκπρόσωπος του τμήματος εμπορίου ενώ  θα μπορούσαν να προσφέρουν επιστροφές για τα τιμολόγια που καταβλήθηκαν μετά την έναρξη της δραστηριότητας.

Ο παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου Hess επικαλέστηκε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια προκειμένου να χρησιμοποιήσει ιαπωνικό σωλήνα για το υπεράκτιον έργο του Stampede στον Κόλπο του Μεξικού.
"Χωρίς τη δυνατότητα χρήσης αυτού του προϊόντος, δεν θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε ανθεκτικότητα στη διάβρωση σε εργασίες βαθέων υδάτων χρησιμοποιώντας άλλα διαθέσιμα χαλυβουργικά προϊόντα - ενδεχομένως συμβιβάζοντας τόσο την ασφάλεια όσο και την προστασία του περιβάλλοντος", επισημαίνει η εταιρεία στην αναφορά της.

Μεταξύ 2015 και 2016, οι ΗΠΑ εισήγαγαν χαλυβδοσωλήνες, βαλβίδες και εξαρτήματα για τη βιομηχανία αγωγών, μεταξύ περίπου 5 δισ. δολ. και 8 δισ. δολ.   σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής επιτροπής ICF του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης