Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου παραμένει ενισχυμένη

ΟΠΕΚ: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου παραμένει ενισχυμένη

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι εάν η παραγωγή παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, η αγορά θα μπορούσε να εμφανίσει έλλειμμα

Τη θέση ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα παραμείνει ενισχυμένη για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 διατύπωσε σήμερα (19/6) ο ΟΠΕΚ, εκτιμώντας ότι η αγορά μπορεί να απορροφήσει οποιαδήποτε επιπλέον παραγωγή που πραγματοποιήσει ο Οργανισμός.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή (22/6) προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι η πολιτική παραγωγής που θα ακολουθήσουν, εν μέσω εκκλήσεων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία, παράγοντας επιπλέον πετρέλαιο.
Η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι ο de facto επικεφαλής του ΟΠΕΚ, μαζί με τη Ρωσία, έχουν προτείνει τη σταδιακή χαλάρωση των περικοπών στην παραγωγή, την ίδια στιγμή που ορισμένα μέλη του Οργανισμού, μεταξύ των οποίων και το Ιράν και η Βενεζουέλα, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους απέναντι σε αυτή την κίνηση.

Τρεις πηγές από τον ΟΠΕΚ δήλωσαν στο Reuters ότι η οικονομική επιτροπή του Οργανισμού συναντήθηκε χθες (18/6) προκειμένου να εξετάσει τις προοπτικές της αγοράς και αν τις παρουσιάζει αργότερα εντός της εβδομάδας στους υπουργούς Πετρελαίου του ΟΠΕΚ.

«Εάν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συνεχίσουν να παράγουν πετρέλαιο στα επίπεδα του Μαΐου, τότε η αγορά μπορεί να εμφανίσει έλλειμμα για τους επόμενους έξι μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά μία εκ των πηγών στο Reuters.
Παράλληλα, μία άλλη πηγή δήλωσε ότι «οι προοπτικές της αγοράς για το δεύτερο μισό είναι ενισχυμένες», ενώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης εκφράστηκε για ακόμα μία φορά η αντίθεση που έχουν η Αλγερία, το Ιράν και η Βενεζουέλα απέναντι στην αύξηση της παραγωγής.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης