Διεθνή

Την κατασκευή τρίτου πυρηνικού σταθμού σε συνεργασία με την Κίνα εξετάζει ο Erdogan

Την κατασκευή τρίτου πυρηνικού σταθμού σε συνεργασία με την Κίνα εξετάζει ο Erdogan

Η ρωσική κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom θα κατασκευάσει το εργοστάσιο που αποτελείται από τέσσερις μονάδες, το καθένα εκ των οποίων έχει χωρητικότητα 1.200 ΜW

Την πιθανή κατασκευή τρίτου πυρηνικού σταθμού με την Κίνα προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.

Στο πλαίσιο μιας ζωντανής μετάδοσης ερωτοαπαντήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το νεανικό κοινό της χώρας, ο Erdogan ανέφερε ότι η Τουρκία θα κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής (NPP) μετά το Akkuyu, το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί από τη Ρωσία στη νότια επαρχία Mersin.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει στο Akkuyu και θα συνεχίσει να κατασκευάζει δεύτερο πυρηνικό σταθμό στην επαρχία Sinop της Μαύρης Θάλασσας.

«Είμαστε επίσης σε συνομιλίες για έναν τρίτο σταθμό πυρηνικής ενέργειας, επειδή χρειαζόμαστε καθαρή, αξιόπιστη ενέργεια», πρόσθεσε λέγοντας ότι: «Ο τρίτος σταθμός είναι πιθανό να κατασκευαστεί με την Κίνα. Αν συμφωνήσουμε, θα στείλουμε και εκεί μαθητές για πυρηνική εκπαίδευση».

 

Το  10% ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας από τον πυρηνικό σταθμό στο Akkuyu

 

Ο Erdogan και ο Ρώσος ομόλογός του Vladimir Putin ξεκίνησαν την κατασκευή ου Akkuyu σε τελετή στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα στις αρχές Απριλίου.

Η ρωσική κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom θα κατασκευάσει το εργοστάσιο που αποτελείται από τέσσερις μονάδες, το καθένα των οποίων έχει χωρητικότητα 1.200 ΜW.

«Η Τουρκία έχει στείλει μέχρι σήμερα σχεδόν 300 φοιτητές στη Ρωσία για πυρηνική εκπαίδευση, δήλωσε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι υπήρχαν επίσης σχέδια για την αποστολή  ίσως περισσότερων φοιτητών στη Γαλλία και την Ιαπωνία.10.000 άνθρωποι θα απασχολούνται μόλις ολοκληρωθούν οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί».

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης