Διεθνή

Moody's: Μελλοντικές προκλήσεις για Νιγηρία - Αγκόλα η πετρελαϊκή εξάρτηση

Moody's: Μελλοντικές προκλήσεις για Νιγηρία - Αγκόλα η πετρελαϊκή εξάρτηση

Καθοριστικός παράγων η αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων

Η συνεχιζόμενη εξάρτηση της Νιγηρίας και της Αγκόλας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα δημιουργήσει προκλήσεις και για τις δύο χώρες τα προσεχή έτη, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's.

«Τόσο η Νιγηρία όσο και η Αγκόλα έχουν δει τα πιστωτικά τους προφίλ να υποβάλλονται σε πίεση μετά από το σοκ της τιμής του πετρελαίου το 2014» ανέφερε χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι: «Για την Αγκόλα, το βασικό ζήτημα είναι να διαχειριστεί τις πιέσεις στη ρευστότητα και το χρέος με την παράλληλη υποτίμηση του νομίσματος. Για τη Νιγηρία, το παν είναι να βελτιώσει την ικανότητά της να παράγει έσοδα».

Καθοριστικό ρόλο σε όλα αυτά τα καίρια ζητήματα είναι η αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων η οποία θα στηρίξει την ανάπτυξη και στις δύο χώρες και θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των ελλειμμάτων τους.

Σύμφωνα με τον οργανισμό αξιολόγησης η παραγωγή εσόδων της Νιγηρίας παραμένει ένα αδύναμο σημείο της ενώ για την Αγκόλα η διευθέτηση του χρέους συγκεντρώνει πολλά προβλήματα.

Παράλληλα, η Νιγηρία έδωσε μεγάλη μάχη για να βελτιώσει τον τομέα του πετρελαίου και να αυξήσει τη διαφάνεια στη βιομηχανία σε αντίθεση με τη Νιγηρία που έχει δημιουργήσει ένα διαφανές περιβάλλον για τη βιομηχανία πετρελαίου της.

Ωστόσο, η Moody's υπογράμμισε ότι η κύρια πρόκληση της Αγκόλα στην παραγωγή πετρελαίου ήταν το υψηλότερο κόστος, στο οποίο οι βιώσιμες υψηλότερες τιμές του πετρελαίου ήταν κρίσιμες για μελλοντικές επενδύσεις στον τομέα.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Νιγηρίας είναι «Β2» με σταθερή προοπτική, ενώ η Αγκόλα είναι «Β3» με σταθερή προοπτική, σύμφωνα με τον οργανισμό αξιολόγησης.

 

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης