Διεθνή

ΟΠΕΚ: Αναπόφευκτη η σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

ΟΠΕΚ: Αναπόφευκτη η σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι θα πρόκειται για μια «λογική συμφωνία»

Την πεποίθησή του ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ θα προχωρήσουν σε νέα συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Βιέννης την ερχόμενη εβδομάδα, εξέφρασε σήμερα (14/6) ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε ενώπιον δημοσιογράφων.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αποτελεί τον de facto επικεφαλής του ΟΠΕΚ, χαρακτήρισε ως «αναπόφευκτο» το ενδεχόμενο σταδιακής αύξησης της παραγωγής, μετά από 18 μήνες σημαντικών περιορισμών που είχαν ως στόχο την εξισορρόπηση της αγοράς.
Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι η νεα συμφωνία θα είναι «λογική», χωρίς να έχει «κάτι παράξενο», διευκρινίζοντας ότι θα αυξηθούν σταδιακά τα ανώτατα όρια παραγωγής των χωρών που συμμετείχαν στην προηγούμενη συμφωνία του ΟΠΕΚ.
Αν και δεν αποκάλυψε κάποια συγκεκριμένη πρόταση που εξετάζεται, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «θα καταλήξουμε σε συμφωνία», για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «ως συνήθως, θα πράξουμε το σωστό».
Παράλληλα, δηλώσεις επί του ζητήματος πραγματοποίησε και ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Al Falih εντός της ημέρας, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται την άποψη ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ θα πρέπει σταδιακά να αυξηθεί.
«Οι όγκοι και το διάστημα της ανάκαμψης στην παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης», διευκρίνησε ο Novak, ο οποίος επίσης δεν αποκάλυψε ενδεχόμενες προτάσεις που εξετάζονται.
Σημειώνεται ότι οι δύο υπουργοί αναμένεται να συνομιλήσουν στα πλαίσια της συνάντησης που θα έχει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, με τον σαουδάραβα Πρίγκιπα Mohammed Bin Salman, με το ζήτημα του πετρελαίου να αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Παρά την πρόθεση των δύο πλευρών να προχωρήσουν σε σταδιακή χαλάρωση των περικοπών στην παραγωγή, το Ιράν, η Βενεζουέλα και το Ιράκ αντιτάσσονται απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση, τονίζοντας ότι η αγορά πετρελαίου παραμένει επαρκής.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης