Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Παγκόσμια Τράπεζα «κάνει πίσω» για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Κόσσοβο

H Παγκόσμια Τράπεζα «κάνει πίσω»  για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Κόσσοβο

Δεν έχει αποφασίσει εάν θα στηρίξει την κατασκευή του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα στηρίξει το σχεδιαζόμενο  εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα 500 MW (MW) στο Κοσσυφοπέδιο, το πρώτο σημαντικό ενεργειακό έργο στη Βαλκανική χώρα για περισσότερο από δύο δεκαετίες .
Πέρυσι, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου υπέγραψε συμφωνία με την αγγλική εταιρεία ContourGlobal για να κατασκευάσει το εργοστάσιο με κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια).
Το Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζει σοβαρές ελλέιψεις ενέργειας. Περίπου το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται σε δύο προβληματικές εγκαταστάσεις με καύση άνθρακα που θεωρούνται μεταξύ των χειρότερων ρυπαντών στην Ευρώπη.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι εξακολουθεί να «ολοκληρώνει μια μελέτη επιλογών» ενόψει των αναπτυσσόμενων τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας των οποίων το κόστος είναι μειωμένο.
"Ο ρυθμός των τεχνολογικών αλλαγών στον τομέα της ενέργειας κινείται γρήγορα, ειδικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η αποθήκευση, όπου οι τιμές συνεχίζουν να μειώνονται", δήλωσε εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Reuters.
"Η ανάλυσή μας λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις αυτές και ενημερώνουμε την κυβέρνηση".
Αρχικά, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε δηλώσει ότι θα στηρίξει το έργο με δάνειο, αλλά πιο πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα στραφεί σε καθαρότερα ενεργειακά έργα.
Το Κοσσυφοπέδιο διαθέτει πάνω από 14 δισεκατομμύρια τόνους αποδεδειγμένων αποθεμάτων λιγνίτη, το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο.
Εάν η Παγκόσμια Τράπεζα αποσυρθεί, παραμένει ασαφές αν θα προχωρήσει στο έργο η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι το έργο αναμένεται να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη του Κοσσυφοπεδίου να αυξηθεί στο 5 ή 6% τα επόμενα χρόνια, από 3,7% το 2017.
Οι περιβαλλοντολόγοι διαμαρτύρονται ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να κλειδώσει το Κοσσυφοπέδιο σε ένα μέλλον που τροφοδοτείται από λιγνίτη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης